Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που πήρε η εταιρεία του

Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που πήρε η εταιρεία του

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζάρετ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου και ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του, έχει ένα πρόβλημα το οποίο διαρκώς επιδεινώνεται. Ο όμιλος ακινήτων της οικογένειάς του (Kushner Cos.) χρωστάει δεκάδες εκατ. δολάρια σε δάνεια που έλαβε για την αγορά ενός ουρανοξύστη 41 ορόφων στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Προς το παρόν, δεν έχει πληρώσει ούτε σεντ για την κάλυψη σχεδόν 60 εκατ. δολαρίων. Με αποτέλεσμα οι πιστωτές του να διστάζουν να προβούν σε νέα αναδιάρθρωση του δανείου, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2019. Σημειωτέον ότι η Kushner Cos. είναι εκτεθειμένη και σε άλλα δάνεια. Πάντως, η οικογένεια Κούσνερ σχετικά με την κάλυψη του δανείου για τον ουρανοξύστη στην 5η Λεωφόρο έχει προτείνει το εξής σχέδιο: να ισοπεδωθεί το παρόν κτίριο και στη θέση του να ανεγερθεί ένας ουρανοξύστη 80 ορόφων. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κεφάλαια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, επιχειρηματικά στελέχη και μέλη της οικογενείας Κούσνερ έχουν επιδιώξει να βρουν επενδυτές, χωρίς όμως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Ο όμιλος δεν είναι εισηγμένος και έτσι δεν υποχρεούται να ενημερώνει το ευρύ επενδυτικό κοινό για τα σχέδιά του. Στη λίστα των επιθυμητών επενδυτών από την Kushner Cos. ήταν το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νότιας Κορέας, ισραηλινές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Προηγουμένως είχαν γίνει απόπειρες για την εξασφάλιση κεφαλαίων από την Κίνα και το Κατάρ.

Ο ουρανοξύστης των 41 ορόφων στον αριθμό 666 της 5ης Λεωφόρου αγοράστηκε έναντι 1,8 δισ. δολαρίων το 2006 – ποσό που θεωρήθηκε υπερβολικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο συνέταιρος της οικογένειας Κούσνερ, η Vornado Realty Trust του μεγαλοεπιχειρηματία Στίβεν Ροθ, δεν προχώρησε σε καμία νέα επένδυση μετά την οικονομική στήριξη που παρείχε το 2011 – κατέβαλε 80 εκατ. δολάρια και ανέλαβε το ήμισυ των χρεών που βάραιναν τον ουρανοξύστη. Εχει αφήσει ελεύθερους τους Κούσνερ να ψάξουν για επενδυτές, αλλά, αν δεν τα καταφέρουν, η Vornado Realty Trust θα είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλου του κτιρίου.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο Τζάρετ Κούσνερ μπορεί να χρησιμοποιήσει (ή έχει ήδη χρησιμοποιήσει) το ειδικό βάρος που έχει λόγω της στενής σχέσης του με τον Λευκό Οίκο, ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειάς του. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την οικονομική κατάσταση του κ. Κούσνερ πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο ερευνών για πιθανή ανάμειξη των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι χρησιμοποιεί τη θέση του στον Λευκό Οίκο για να ευνοήσει τις επιχειρήσεις του.

Πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν. Μετά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Συμφωνίες με την κινεζική Andang Insurance Group και έναν σεΐχη από το Κατάρ έφθασαν σε προχωρημένο στάδιο αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Ο Λορέν Μοράλι, πρόεδρος της Kushner Cos., δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθούν επενδυτές. Ομως η οικογένεια Κούσνερ, μία από τις ισχυρότερες στην αγορά ακινήτων της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, δέχεται ισχυρές πιέσεις. Πούλησε χιλιάδες διαμερίσματα για τη χρηματοδότηση αυτής της αγοράς αλλά και άλλων σχεδίων στη Νέα Υόρκη.

Οι ομοσπονδιακές αρχές γνωρίζουν ότι ο κ. Κούσνερ πριν από τον διορισμό του στον Λευκό Οίκο είχε επαφές με τον Σεργκέι Γκορκόφ, επικεφαλής της VEB Bank, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την VEB, ο κ. Κούσνερ ήταν παρών σε συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 για τις υποθέσεις της οικογένειάς του και όχι ως σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή