Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τις προτάσεις Αντωνοπούλου για ανεργία

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τις προτάσεις Αντωνοπούλου για ανεργία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεκτή από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε η πρόταση της Ελληνίδας αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου για την εξαίρεση των δαπανών καταπολέμησης της ανεργίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς και για πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης ακόμη και από πηγές εκτός ορίων της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη-μέλη με υψηλή ανεργία έχει ήδη τη στήριξη των υπουργών Εργασίας τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, και προβλέπει την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας, την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) για δράσεις υποστήριξης των μακροχρόνια καθώς και των νέων σε ηλικία ανέργων και τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Χθες, η ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόσθετων μέσων και εναλλακτικών τρόπων για την αύξηση της απασχόλησης σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων, εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης.

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, μια διευρυμένη ομάδα ευρωβουλευτών αναμένεται να καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το θέμα να συζητηθεί πλέον στο πλαίσιο της πρότασης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Την αμέριστη στήριξη στην πρόταση της κ. Αντωνοπούλου εξέφρασε με την παρουσία του στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιτ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι συντάσσεται με αυτήν. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, η πρόταση πρέπει να ενσωματωθεί στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα με δεδομένη τη διάσταση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε πως πρέπει να περάσουμε στο επόμενο βήμα εμπλέκοντας στον διάλογο και άλλες επιτροπές, όπως η Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο κ. Σμιτ προέτρεψε την κ. Αντωνοπούλου να συνεργαστεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή