Νέοι συνταξιούχοι των 185 ευρώ

Νέοι συνταξιούχοι των 185 ευρώ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντάξεις χηρείας μεταξύ 185 και 215 ευρώ αποκαλύπτει, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, η επεξεργασία των πρώτων αποφάσεων του ΕΦΚΑ. Οι μειώσεις εκτιμώνται από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. σε 42,5%, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να δημιουργείται γενιά συνταξιούχων των 185 ευρώ. Ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι, εξαιτίας της έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού και της μεγάλης καθυστέρησης, δόθηκε στους δικαιούχους προσωρινό μηνιαίο ποσό 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου. Μάλιστα, στους περισσότερους δικαιούχους καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι, όταν θα εκδιδόταν η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, το ύψος του ποσού θα ήταν μεγαλύτερο και οπωσδήποτε όχι μικρότερο του κατωτάτου ορίου. Οταν, όμως, στα μέσα Αυγούστου έγινε η πρώτη επεξεργασία, αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το πραγματικό μέγεθος των περικοπών, κυρίως σε αυτούς που ελάμβαναν τα κατώτατα όρια. Οι οποίοι τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν και χρήματα…

Αρχισε ο φθινοπωρινός απεργιακός χορός…

Τον… παραδοσιακό χορό των απεργιών του φθινοπώρου άνοιξε η ΑΔΕΔΥ, το γενικό συμβούλιο της οποίας αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Επίσης, αποφάσισε την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο, με ανοικτή ημερομηνία, για τα θέματα που περιλαμβάνονται στην τρίτη αξιολόγηση, όπως συνδικαλιστικός νόμος και οι αλλαγές στην κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία και η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Δεδομένη θεωρείται και η συμμετοχή της ΓΣΕΕ στις κινητοποιήσεις, ενώ τις δυνάμεις του παρατάσσει στη Θεσσαλονίκη και το ΠΑΜΕ…

Στο… παρά πέντε οι αλλαγές στο Δ.Σ. των «Ελληνικών Αλυκών»

Ενώ έχει ενταχθεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερταμείου, η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές» δεν περίμενε και προχώρησε στο παρά πέντε σε αλλαγές του διοικητικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αντικαταστάθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της και ένα μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ στη θέση του προέδρου μετακινήθηκε ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος. Νέος διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Αντώνης Ντρέκος, οικονομολόγος, ένα όνομα που λέει πολλά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της Αριστεράς.

Οι γνωστές διαφωνίες συναρμόδιων υπουργείων

Από το καλοκαίρι του 2016 αναμενόταν η αναθεώρηση των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) (πρώην αγορανομικές διατάξεις), αλλά μόλις χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι από τις 24 Απριλίου 2017 είχε ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του σχετικού προσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ποιος ο λόγος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης; Οι κακές γλώσσες λένε ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες ήταν οι διαφωνίες μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.

Η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη

«Αστήρικτες» χαρακτηρίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορικά με την αποτύπωση της πραγματικής πορείας των τιμών στην αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι αξίες με βάση τις οποίες καταρτίζονται οι δείκτες της ΤτΕ αφορούν, κατά κύριο λόγο, εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται από τις τράπεζες για ακίνητά τους και εν συνεχεία διαβιβάζονται στην ΤτΕ, ενώ είναι σε ονομαστικούς όρους. Ως εκ τούτου, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα, η οποία είναι σαφώς χειρότερη, καθώς συχνά η εικόνα που προκύπτει από τις τράπεζες αναφορικά με την εικόνα των αξιών είναι «εξωραϊσμένη», προκειμένου να αποφύγουν να εγγράψουν μεγαλύτερες ζημίες στους ισολογισμούς τους. Από την άλλη πλευρά, η ΤτΕ έχει σπεύσει να ενσωματώσει και εκτιμήσεις από μεσιτικά γραφεία για την πορεία των τιμών. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η πραγματικότητα φαντάζει δυσμενέστερη από αυτήν που αποτυπώνει στα στοιχεία των δεικτών της η ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή