Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα «μηχανάκια», οι κάρτες, τα πρόστιμα

Κύριε διευθυντά
Το ζήτημα της νομιμότητας της υποχρέωσης αποδοχής κάρτας ως μέσου πληρωμής για ορισμένους επαγγελματίες θα κριθεί (και αυτό) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έχουν ασκηθεί σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως. Να σημειωθεί ότι σε ελάχιστες χώρες του κόσμου τέτοια αποδοχή είναι υποχρεωτική, καθώς τα ζητήματα αυτά τα ρυθμίζει τελικά η αγορά. Αυτό που δεν απαιτεί όμως την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να χαρακτηρισθεί παράλογο είναι το πώς μεταχειρίζεται το υπουργείο μία ευεργετική διάταξη περί μειώσεως του προστίμου στο μισό. Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προέβλεπε αρχικά ότι το ύψος του επιβληθέντος προστίμου μειώνεται στο μισό εάν ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία της καταγγελίας ή διενέργειας του ελέγχου καταθέσει τιμολόγιο αγοράς τερματικού. Στη συνέχεια, με εγκύκλιο που εκδόθηκε διευκρινίστηκε ότι το πρόστιμο μειώνεται στο μισό εάν ο υπόχρεος καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία τιμολόγιο αγοράς ή μίσθωσης τερματικού ή οποιαδήποτε βεβαίωση που αποδεικνύει την κατοχή τερματικού. Προ ολίγων ημερών, οι υπουργοί Δ. Παπαδημητρίου και Αικ. Παπανάτσιου τροποποίησαν στο σημείο αυτό την υπουργική απόφαση και η μείωση πλέον του προστίμου στο μισό επέρχεται μόνον εφόσον ο υπόχρεος αποδείξει τη χρήση του τερματικού! Δηλαδή, ο υπόχρεος, για να τύχει της ευεργετικής διατάξεως, θα πρέπει εντός τριάντα ημερών από την επιβολή του προστίμου όχι μόνο να αποκτήσει τερματικό, αλλά να υποχρεώσει και κάποιον πελάτη του να τον πληρώσει με κάρτα! Προφανώς, μεταξύ της καταργήσεως της ευεργετικής διατάξεως και του παραλόγου, οι υπουργοί επέλεξαν το παράλογο.

Κυριακος Καρατζας, Αθήνα

Το «ατσάλινο χέρι» τούς οδηγεί;

Κύριε διευθυντά
Ο συνεργάτης σας κ. Μιχάλης Τσιντσίνης γράφει, στις «Μάσκες» («Κ», 23.8.2017), ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας στο ερώτημα αν είναι κομμουνιστής απάντησε: «Αυτό θα το κρίνει η Ιστορία»! Εν συνεχεία, ο κ. Τσιντσίνης μας υπενθυμίζει σχετικώς την επιγραφή στην είσοδο του «στρατοπέδου αναμόρφωσης» στη νήσο Σολοβέτσκι της Ρωσίας: «Με ατσάλινο χέρι θα οδηγήσουμε την ανθρωπότητα στην ευτυχία». Προφανώς πρόκειται για την ίδια ευτυχία την οποία οραματιζόταν για την Ελλάδα, όπως είχα διαβάσει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» περί το 1960, όμοια επιγραφή στο Σπίτι του Λαού, στον Περισσό: «Τη λύση θα τη δώσει ο Κόκκινος Στρατός»! Δυστυχώς, σε αυτή την παράξενη χώρα, εναποθέτουμε πάντα τις ελπίδες μας στον θεό της Ελλάδας ή στην ομόθρησκη Ρωσία, όπως κατά την Επανάσταση, που μάταια περιμέναμε τον Μόσκοβο «να φέρει το σεφέρι, Μωριά και Ρούμελη».

Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη αυτή η επιγραφή στο Σπίτι του Λαού (όπου «Λαός» σημαίνει μέλη του ΚΚΕ) ή αν ξηλώθηκε μετά τα γεγονότα της Πράγας, του 1989 κ.λπ. Αλλά ούτε χρειάζεται πια, αφού, μετά την αποτυχία του Εμφυλίου των τριών γύρων και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, αναθέσαμε με την ψήφο μας τη διακυβέρνηση της χώρας στους υστερικούς ακροαριστερούς και ακροδεξιούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  Με πρωθυπουργό μάλιστα τον θιασώτη του Τσε Γκεβάρα και του Μαδούρο κ. Τσίπρα, που φιλοδοξεί να αναμορφώσει (εκτός από την Ελλάδα) και την Ευρώπη, ενώ δηλώνει ότι «μπορεί να είμαστε ψεύτες, αλλά δεν είμαστε κλέφτες». Ομως, όπως παρατηρεί ο τακτικός επιστολογράφος σας κ. Γ. Σταρατζής («Κ» 19.8.2017), η υφαρπαγή ψήφων με ψευτιές αποτελεί κλοπή. Σύμφωνα μάλιστα με τα ιδανικά του ΣΥΡΙΖΑ περί αριστείας, νομίζω ότι οι αριστούχοι στις ψευτιές, τις κλοπές, τις καταλήψεις σχολείων κ.λπ. δεν πρέπει να αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Πολύ δε περισσότερο, να γίνονται πρωθυπουργοί.

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Θρακομακεδόνες Αττικής

«Ψιλό γαζί», που λέει και ο λαός

Κύριε διευθυντά
Την πιο λυπηρή εικόνα παρουσιάζουν οι Ελληνες πολιτικοί· ιδίως όταν τους βλέπεις στην τηλεόραση και μέσα στη Βουλή, κυριολεκτικά ντρέπεσαι. Ολοι τους για το προσωπικό τους συμφέρον, που δεν είναι άλλο από μια καρέκλα στη Βουλή των 300 (υπεράριθμοι). Παρακολουθήστε τώρα τι γίνεται στο παλιό διεφθαρμένο κόμμα της παλαιάς «Πασοκαρίας», που λέει και ο εξαίρετος αρθρογράφος της «Καθημερινής» κ. Στέφανος Κασιμάτης. Εξέλεξαν πριν από λίγο καιρό πρόεδρο, μόνο και μόνο γιατί είχε το όνομα του πατέρα της. Τώρα τρέχουν για αυτήν τη θέση πρώην και νυν αποτυχημένοι δήμαρχοι, με σκοπό να βάλουν τάξη σε ένα κόμμα διαλυμένο, αρχής γενομένης από τον Ανδρέα Παπανδρέου που έβαλε τις βάσεις της καταστροφής της χώρας – θυμάστε το μικρό δωράκι των 500 εκατομμυρίων και τον αποτυχημένο εργολάβο στην Αμερική που έγινε τραπεζίτης στην Ελλάδα, τον Κοσκωτά και την παρέα του. Στη συνέχεια οι άλλοι με τις υποθέσεις Siemens, σκάνδαλο χρηματιστηρίου και άλλα πολλά σκάνδαλα, όλα γνωστά στους πολιτικούς μεταξύ των αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και τυφλή και κουφή; Υπάρχουν (ευτυχώς) και πολλοί σοβαροί, αλλά και αυτοί δεν εκδηλώνονται όπως θα έπρεπε, με ένα δυνατό «κατηγορώ» σαν του Εμίλ Ζολά, να γίνει πάταγος. Με τους καινούργιους που λένε ότι είναι «αριστερή» κυβέρνηση και ντρέπονται να λένε ότι είναι Λενινομαρξιστοκουμμουνιστές. Ολοι κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους και καλά να πάθουν και αυτοί, από κάποιο συμφέρον κινούνται, είτε για έναν διορισμό στο Δημόσιο ή κάποιο ρουσφέτι. Κρίμα για τη χώρα.

Δημητρης Σκεπαρνιας – Γενεύη

Ησαν μείζονες εκπολιτιστές

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 19ης Αυγούστου της «Κ» δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ιωάννη Αθ. Μακρή, η οποία αναφέρεται στους σπουδαίους Ελληνες αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, αυτούς που εκπολίτισαν τους σλαβικούς λαούς. Ο κ. Μακρής αγνοεί πλήθος από ιστορικά γεγονότα και αφαιρεί από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς την ιδιότητα του Ελληνα. Τους παρουσιάζει αγραμμάτους και μακριά από την ελληνική μόρφωση. Τίποτε από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το ότι δεν προσέφεραν στους Σλάβους την ελληνική γραφή είναι ένα θέμα που διαφεύγει από τις τότε ιστορικές προϋποθέσεις της εποχής. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος είχαν άριστη ελληνική μόρφωση, την οποία απέκτησαν στην Κωνσταντινούπολη, στον δε Κύριλλο είχε αποδοθεί η προσωνυμία «φιλόσοφος». Σε μελέτη που δημοσίευσα παλαιότερα έχω αποδείξει ότι από τις παλαιοσλαβικές βιογραφίες του Κυρίλλου και του Μεθοδίου προκύπτει σαφώς ότι ήταν Ελληνες.

Αντωνιος-Αιμιλιος Ν. Ταχιαος, Ομ. καθηγητής ΑΠΘ, αντεπ. μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, κάτοχος Διεθνούς Βραβείου Ακαδημίας της Σλοβακίας, επίτ. πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Αθωνικής Κληρονομίας της Ουκρανίας

«Αριστεροδέξιοι» και μεταρρυθμίσεις

Κύριε διευθυντά
Δεν ξέρω αν θα έρθει κάποτε σε τούτο τον τόπο η εποχή που θα πάψουν οι λέξεις «αριστερός» - «δεξιός» να αποτελούν δεύτερο συνθετικό ή επιθετικό προσδιορισμό της ονομασίας των κομμάτων και οι άνθρωποι να διακρίνονται με βάση την ποιότητά τους και τις ικανότητές τους. Ισως τότε να σοβαρευτούμε οι Ελληνες, να μάθουμε να συζητούμε και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Με το να χωριζόμαστε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, που οι μεν… συλλέγουν τα σκουπίδια διαφορετικά από τους δε, μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει. Αρκετά πληρώσαμε τους διχασμούς μας. Είναι αλήθεια ότι για το κατάντημά μας φταίνε οι δανειστές μας, διότι μας επέβαλαν το μνημόνιο με σαράντα χρόνια καθυστέρηση! Αν μας το είχαν επιβάλει νωρίτερα, θα είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε εγκαίρως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Βασιλης Μπελλιος – Πεντέλη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ