Για δικαίωμα σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ κάνει λόγο το ρωσικό ΥΠΕΞ

Για δικαίωμα σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ κάνει λόγο το ρωσικό ΥΠΕΞ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ υπονομεύει την προοπτική της διμερούς συνεργασίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, τονίζοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα.

Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον ζήτησε το κλείσιμο εντός δύο ημερών του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και άλλων δύο προξενικών παραρτημάτων στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, προβαίνοντας σε αντίποινα για τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού της στη Ρωσία, μετά από διαταγή του Κρεμλίνου, πριν από ένα μήνα.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας αναφορικά με τις ενέργειες της Ουάσιγκτον, οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πρακτικές, διατηρούμε το δικαίωμα αντίδρασης. Αυτή δεν είναι επιλογή μας. Μας επιβλήθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν με τέτοιες προκλητικές ενέργειες να επιδεινώσουν τις συνθήκες που διεξάγεται ο εύθραυστος διμερής διάλογος, υπονομεύοντας τις πιθανότητες συνεργασίας, όπως στην επίλυση επειγόντων διεθνών προβλημάτων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ετοιμάσει μία «σκληρή απάντηση» στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσουν τα διπλωματικά κτίρια. 

«Θα αντιδράσουμε σκληρά σε αυτές τις κινήσεις που έρχονται από το πουθενά με σκοπό να πλήξουν εμάς και τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Λαβρόφ, απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι διπλωματικός αυτός πόλεμος των αμοιβαίων κυρώσεων δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Όλη αυτή την ιστορία με την ανταλλαγή κυρώσεων στην λογική του "μια σου και μια μου" δεν την αρχίσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να υπονομεύσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές ιδέες και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, εξομαλύνοντας τις σχέσεις με την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και τώρα κάνει παρόμοιες δηλώσεις, περί εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων, τονίζοντας πως σε ίδια γραμμή κινείται και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού», συνέχισε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Το ότι χθες με ειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και στη συνέχεια μας επέδωσαν τη νότα, μου δημιουργεί μια διφορούμενη αίσθηση» είπε ο Λαβρόφ για να προσθέσει τα εξής: «Προφανώς δεν ήθελαν να δεχθούν την δική μας λογική ότι ο περιορισμός σε 455 διπλωμάτες συνιστά ίση εκπροσώπηση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τη λογική της ίσης εκπροσώπησης και μείωσαν κατά μια μονάδα τον αριθμό των γενικών μας προξενείων. Είχαμε προξενεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Χιούστον».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το ζήτημα αυτό με τα προξενεία είναι μια παλιά ιστορία, καθώς την εποχή της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ είχαν επίσης τέσσερα γενικά προξενεία στη χώρα, συγκεκριμένα στο Λένινγκραντ, το Σβερντλόφσκ, το Βλαντιβοστόκ και το Κίεβο. «Όταν η ΕΣΣΔ έπαψε να υπάρχει, τους προτείναμε να ανοίξουν τέταρτο προξενείο στην Ρωσία. Εκείνοι μας είπαν "όχι ευχαριστούμε, τα τρία είναι αρκετά"», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή μπορούμε να φυσικά να μιλάμε για ίση εκπροσώπηση, αλλά η ίση εκπροσώπηση ούτως ή άλλως εξακολουθεί να είναι ιδιόμορφη, αφού στον αριθμό των διπλωματών συμπεριέλαβαν και τους συνεργάτες της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή