Ανάπτυξη 0,8% το δεύτερο τρίμηνο αλλά με «βουτιά» των επενδύσεων

Ανάπτυξη 0,8% το δεύτερο τρίμηνο αλλά με «βουτιά» των επενδύσεων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους φτάνοντας το 0,8% από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, αλλά στον ορίζοντα παραμένουν ακόμη σκιές σχετικά με τη βιωσιμότητά της, καθώς κινητήριος δύναμη του ΑΕΠ παραμένει η αβέβαιη ιδιωτική κατανάλωση, ενώ στις επενδύσεις σημειώθηκε υποχώρηση.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη κυβέρνησης και θεσμών για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους. Οι ελπίδες στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να απογειώσει το γ΄ τρίμηνο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,7%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 0,8% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2016 και κατά 0,5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2017.

Το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενο έτους. Ετσι, κατά μέσον όρο το α΄ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6%. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο ρυθμός 1,8% κατά μέσον όρο το 2017, πρέπει το δεύτερο εξάμηνο να φτάσει το 3%.

Από τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την ανάπτυξη, γίνεται φανερό πού εντοπίζονται οι σκιές. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις, εμφανίζεται μειωμένος κατά 17,1%. Παρότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή να οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαμε μεγάλη αύξηση επενδύσεων (36,6%) δεν παύει να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Επίσης, η τελική καταναλωτική δαπάνη είναι αυξημένη (1,2%), αν και όχι τόσο αυτή των νοικοκυριών (0,7%). Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι το ΑΕΠ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της δεν τροφοδοτείται μόνο από τα εισοδήματα, αλλά και από αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι βάσεις του δεν είναι ακόμη στέρεες.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά στοιχεία καταγράφεται η αύξηση των εξαγωγών κατά 9,5%.

Στην κυβέρνηση, πάντως, εξέφραζαν χθες ικανοποίηση, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, ότι «η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Οπως επεσήμαινε η ανακοίνωση, «η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής».

Τάση που ενισχύθηκε, όπως αναφέρεται, μετά την έξοδο στις αγορές και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομικών της Χρήστου Σταϊκουρα, σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αναιμικός, ότι χάθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια η αναπτυξιακή δυναμική που είχε αποκτήσει η χώρα το 2015, ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε, λόγω της φορολογικής καταιγίδας, ενώ συρρίκνωση εμφανίζουν και οι επενδύσεις. «Η όποια κυκλική ανάταξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, που αποτελεί και το τελικό ζητούμενο», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

«Βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων, ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων. Πολιτικές που η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή