Χρηματοδότηση για την ανακούφιση των πληγέντων του Χάρβεϊ ζητά ο Τραμπ

Χρηματοδότηση για την ανακούφιση των πληγέντων του Χάρβεϊ ζητά ο Τραμπ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει την εκταμίευση ενός πρώτου ποσού ύψους 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών και την ανοικοδόμηση μετά τον κυκλώνα Χάρβεϊ, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο Χιούστον και σε άλλες περιοχές της Πολιτείας του Τέξας, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της διεύθυνσης προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο Μικ Μαλβέινι σημείωσε εξάλλου ότι εάν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, το οποίο αναμένεται ότι θα έχει καλυφθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν προσκόμματα όσον αφορά την υποβολή αιτημάτων για την περαιτέρω χρηματοδότηση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων και της ανοικοδόμησης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει πει πως η πολιτεία μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 125 δισ. δολάρια.

Τα θύματα των πλημμυρών σε Τέξας και Λουιζιάνα θα επισκεφθεί ο Τραμπ

Στο Χιούστον και στο Λέικ Τσαρλς της Λουιζιάνα μεταβαίνει ο Τραμπ προκειμένου να συναντήσει θύματα της καταστροφικής καταιγίδας Χάρβεϊ, μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ που παρουσιάζει μια δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Η καταιγίδα, από τις πιο κοστοβόρες που έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οδήγησε στον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που παρέλυσαν το Χιούστον, προκαλώντας άνοδο-ρεκόρ της στάθμης των ποταμών και διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στο Μπόμοντ του Τέξας, μια πόλη 120.000 κατοίκων.

Ο κυκλώνας Χάρβεϊ έφθασε στην ακτή χθες Παρασκευή ως ο ισχυρότερος που έπληξε το Τέξας σε διάστημα άνω των 50 χρόνων. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σημειώθηκε στη μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον, η οικονομία του οποίου είναι περίπου του ίδιου μεγέθους με της Αργεντινής.

Το 70% της κομητείας Χάρις, που περιστοιχίζει το Χιούστον, έφθασε κάποια στιγμή να καλύπτεται με νερό ύψους 45 εκατοστών ή και περισσότερο, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας.

Ο Τραμπ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή του Κόλπου την Τρίτη αλλά έμεινε μακριά από την περιοχή της καταστροφής, λέγοντας ότι δεν ήθελε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης. Συναντήθηκε με πολιτειακούς και τοπικούς ηγέτες και υπηρεσίες άμεσης απόκρισης.

Επικρίθηκε ωστόσο γιατί δεν συναντήθηκε με θύματα της χειρότερης καταιγίδας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα 50 χρόνων και γιατί επικέντρωσε κυρίως στο επιμελητειακό μέρος της κυβερνητικής απόκρισης παρά στα προβλήματα των κατοίκων.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Τραμπ θα επισκεφθεί πρώτα το Χιούστον προκειμένου να συναντηθεί με επιζώντες των πλημμυρών και εθελοντές που συνέδραμαν τις προσπάθειες διάσωσης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λέικ Τσαρλς, μια άλλη περιοχή που επλήγη από την καταιγίδα.

Η καταιγίδα, που κινείτο για μέρες στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκάλεσε βροχοπτώσεις ρεκόρ και καταστροφές σε μια έκταση άνω των 480 χλμ. των ακτών της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή