Η ανάπτυξη δεν έχει αποκτήσει σταθερό βηματισμό

Η ανάπτυξη δεν έχει αποκτήσει σταθερό βηματισμό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμικό και βιώσιμο βηματισμό η ανάπτυξη, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με βάση τα στοιχεία που συνθέτουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι 0,4% του πρώτου τριμήνου.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ και καταδεικνύουν ότι θα απαιτηθεί ένα άλμα ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του τουρισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο κατά 0,8% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2016 και κατά 0,5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2017. Το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενο έτους. Κατά μέσον όρο, το α΄ εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6%. Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθεί ο ρυθμός 1,8% κατά μέσον όρο το 2017, πρέπει το δεύτερο εξάμηνο να φτάσει το 3%.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου ήταν μειωμένος το β΄ τρίμηνο κατά 17,1%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη είναι αυξημένη (1,2%), αν και όχι τόσο αυτή των νοικοκυριών (0,7%).

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά στοιχεία καταγράφεται η αύξηση των εξαγωγών κατά 9,5%.

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

«Συνεχίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, «την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκουρας, αντιθέτως, σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αναιμικός, ότι χάθηκε τα προηγούμενα 2 χρόνια η αναπτυξιακή δυναμική που είχε αποκτήσει η χώρα το 2015, ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε, λόγω της φορολογικής καταιγίδας, ενώ συρρίκνωση εμφανίζουν και οι επενδύσεις. «Η όποια κυκλική ανάταξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, που αποτελεί και το τελικό ζητούμενο», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή