Ρεκόρ 9ετίας για τον δείκτη PMI

Ρεκόρ 9ετίας για τον δείκτη PMI

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση), φτάνοντας στις 52,2 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο. Η σημαντική βελτίωση του δείκτη στο υψηλότερο, μάλιστα, επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008 αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες δηλώνει ανάπτυξη.

Πάντως, ο Αλεξ Γκιλ, οικονομολόγος της IHS Markit που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «τα ζητήματα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας παραμένουν αμετάβλητα και εξακολουθούν να αποτελούν ενδεχόμενο εμπόδιο για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη».

Τον Αύγουστο σημειώθηκε κι ένα ακόμη ιστορικό υψηλό: οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο προσωπικό στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2000. Με τη σειρά του, το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, τώρα καταγράφεται άνοδος των μέσων τιμών πώλησης, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση αύξησε τη διαπραγματευτική και κατ’ επέκταση τιμολογιακή ισχύ των βιομηχανιών.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη περιορίστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρέμεινε ωστόσο η θετικότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Ιούλιο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή