Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αγροτουρισμού

Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αγροτουρισμού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι μετέφερε την έδρα του το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο κρατήσεων και προβολής παραδοσιακών και αγροτουριστικών ξενώνων. Πρόκειται για το δίκτυο Guest Inn, το οποίο διαθέτει 300 μέλη – τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κ. Πέγκυ Μπαλιτσάρη, συνιδρύτρια του πρώτου δικτύου παραδοσιακών και αγροτουριστικών ξενώνων, η μεταφορά της έδρας του Guest Inn στην καρδιά της Ευρώπης έχει στόχο την παρακολούθηση ακόμη πιο άμεσα των τουριστικών εξελίξεων σε βασικές αγορές, όπως είναι αυτές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας και της Αυστρίας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμους ιδέες, να δημιουργήσουμε συνεργασίες σε καινούργιους τομείς και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες στοχευμένης προβολής στους ξενώνες-μέλη του δικτύου μας». Eπίσης, συμπληρώνει ότι «η ιδιαίτερα καλή εικόνα της Ελλάδας ως φιλόξενου, ποιοτικού και ασφαλούς προορισμού, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές διακοπές και αυθεντικές εμπειρίες από τη γαλλική και ευρωπαϊκή αγορά, αποτελεί ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μας ανοίγει τεράστιες προοπτικές».

Για τη φετινή σεζόν τονίζει ότι, σε αντίθεση με το ισχυρό ρεύμα αφίξεων και την αυξημένη πληρότητα στον κανόνα τουριστικών περιοχών της χώρας και των μεγάλων ξενοδοχείων, η εικόνα για τα μικρά παραδοσιακά και αγροτουριστικά καταλύματα παραμένει εξαιρετικά εποχική.

Σύμφωνα με δύο έρευνες-ερωτηματολόγια που διεξήγαγε η εταιρεία, η σεζόν 2017 είναι μια μέτρια χρονιά με χαμηλή πληρότητα Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ισχυρή τάση κρατήσεων τελευταίας στιγμής και μεγάλη συγκέντρωση διανυκτερεύσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η ζήτηση και οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυτήν τη στιγμή κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και προμηνύουν μια μάλλον καλή φθινοπωρινή πληρότητα.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την αύξηση των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης και των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας. Σταθερά αναπτυσσόμενη ποιοτική πελατεία καταγράφεται από τις αγορές Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της ορεινής Χαλκιδικής και της Θράκης. Επιπλέον, διαπιστώνεται αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ κυρίως στην ηπειρωτική χώρα (Πήλιο, Καρπενήσι, Τζουμέρκα κ.ά.), καθώς και στην ορεινή Κρήτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, οι περισσότεροι παραδοσιακοί και αγροτουριστικοί ξενώνες του δικτύου Guest Inn διατηρούν τις τιμές τους σταθερές τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και προχωρούν σε προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο τουρισμός υπαίθρου και ο αγροτουρισμός στην Ευρώπη παρέχουν περίπου 6 εκατ. κλίνες, 500.000 καταλύματα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής δυναμικότητας. Σε συνδυασμό με τις συμπληρωματικές υπηρεσίες, ο κλάδος του αγροτουρισμού δημιουργεί τζίρο πάνω από 100 δισ. ευρώ, ο οποίος διανέμεται κυρίως στην τοπική οικονομία και αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβίωση και την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή