Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου στη διάρκεια της εβδομάδας πυροδότησε εικασίες πως το κοινό νόμισμα γίνεται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς ετοιμάζεται, τους επόμενους μήνες, να άρει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE).

Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον ένα νόμισμα που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει δοκιμασίες όπως η ελληνική κρίση θα μπορούσε να καταταχθεί μαζί με το ελβετικό ως νόμισμα όπου μπορεί κάποιος να τοποθετήσει χρήματα σε περιόδους κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου εξακολούθησε να κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρά τις ανησυχίες για διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, που προκάλεσε το ξεπούλημα μετοχών στις παγκόσμιες αγορές. Προσθέστε μια σειρά αποχωρήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την αμερικανική διοίκηση και την αποτυχία του προέδρου Τραμπ να περάσει από το Κογκρέσο τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και για αύξηση των δαπανών για υποδομές, και ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίζει να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στο ευρώ. «Η απογοήτευση σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η διάλυση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο έχουν ενισχύσει το ευρώ στον βαθμό ώστε να έχει αρχίσει μια συζήτηση για το κατά πόσον αποτελεί ασφαλές καταφύγιο», λέει η Τζέιν Φόλι, υψηλόβαθμη αναλύτρια αγορών συναλλάγματος στη Rabobank στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συσχέτιση μεταξύ της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο και της ισοτιμίας του ευρώ. Ειδικότερα στις περιόδους αναζωπύρωσης της κρίσης της Ευρωζώνης, το 2011 και το 2013, το ξεπούλημα μετοχών ή των ομολόγων αναδυόμενων αγορών οδηγούσε σε πτώση της ισοτιμίας του ευρώ. Αν το κοινό νόμισμα δεν συσχετίζεται πλέον με τη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις. Ειδικότερα, θα ανησυχούν κατά πόσον το ισχυρό ευρώ θα πλήξει τις εξαγωγές και θα υπονομεύσει την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον πληθωρισμό στο 2% ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αρχίσει τη σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το ευρώ απέχει ακόμη πολύ από το να θεωρηθεί, δίχως αμφιβολία, ασφαλές καταφύγιο, διότι είναι ακόμη πρόσφατη η μνήμη της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η ενίσχυσή του κατά περίπου 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους έχει αναγκάσει πολλούς επενδυτές να εκτιμήσουν τη δύναμη του ευρώ. Οι επενδυτές, περιλαμβανομένων ορισμένων εκ των σημαντικότερων επενδυτών σε ομόλογα παγκοσμίως, έχουν στοιχηματίσει το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων πέντε ετών ότι θα ενισχυθεί η ισοτιμία του ευρώ. Υπολογίζουν επίσης πως η ενίσχυση του ευρώ θα αναγκάσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει το σχέδιο για σταδιακή άρση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή