ΚΟΣΜΟΣ

Κερδίζει τον πρώτο γύρο ο Μακρόν

REUTERS, LE MONDE

Σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε έγκαιρα προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τις μεταρρυθμίσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εγκωμιαστικά σχόλια από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αποσπά η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που εξήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση, ενώ τα εργατικά συνδικάτα εμφανίζονται διχασμένα και η αντιπολίτευση αμήχανη. Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για «φιλόδοξη» μεταρρύθμιση, η οποία «μπορεί να μην είναι η κοπερνίκεια επανάσταση» που είχε υποσχεθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, «αλλά είναι σε θέση να αλλάξει δραστικά τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στις επιχειρήσεις».

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς, εντός και εκτός Γαλλίας, είναι γιατί ο Μακρόν θα έχει καλύτερη τύχη από αρκετούς προκατόχους του, οι οποίοι αποπειράθηκαν να αλλάξουν το στάτους κβο στο εργασιακό, μόνο για να αναδιπλωθούν ύστερα από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Η βασική διαφορά, επισημαίνει και πάλι η Le Monde, είναι ότι ο νέος πρόεδρος είχε προετοιμάσει από καιρό την κοινή γνώμη για τη μεταρρύθμιση που θεωρούσε αναγκαία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αιφνιδίασε κανέναν. Είχε ανακοινώσει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες και φοβούνταν τα συνδικάτα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επομένως, διαθέτει όλη τη νομιμοποίηση που χρειάζεται». Η διαφορά του με τον Φρανσουά Ολάντ και την αδέξια προώθηση του νόμου Ελ Κομρί δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο προφανής.

Φυσικά, η πέραν των Σοσιαλιστών Αριστερά (Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν- Λικ Μελανσόν, Κομμουνιστικό Κόμμα, Πράσινοι) απέρριψε κατηγορηματικά τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από τρεις μήνες εντατικού διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και ορισμένες σημαντικές υποχωρήσεις, κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των συνδικάτων: ούτε η μεγαλύτερη συνομοσπονδία, η CFDT, ούτε η Force Ouvriere ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της CGT για συλλαλητήρια στις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, το 58% των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση έναντι του 42% που την υποστηρίζει. Οι ψηφοφόροι του Μακρόν υποστηρίζουν ευρέως, σε ποσοστό 82%, την πρόταση της κυβέρνησης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ