Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία από τη Μέρκελ

Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία από τη Μέρκελ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση, διεμήνυσε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Αγκελα Μέρκελ. Μία ημέρα πριν από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Κομισιόν, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Η κίνηση της Αγκελα Μέρκελ έρχεται ως συνέχεια ανάλογου πνεύματος δηλώσεών της, την περασμένη Τρίτη, όταν τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., έστω και στο εμπορικό πεδίο, αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και δεν απελευθερώσει τους Γερμανούς πολίτες που φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Εξάλλου, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι νωρίτερα, τον Αύγουστο, η γερμανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας να ανασταλεί η χορήγηση πόρων του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού στην Τουρκία, όπως και οι ίδιες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η Αγκελα Μέρκελ θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Κυριακής τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς στη μοναδική προγραμματισμένη τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Το ντιμπέιτ θεωρείται τελευταία ευκαιρία του Σουλτς να ανατρέψει το σκηνικό και να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι η τηλεοπτική αντιπαράθεση δεν αποτελεί το ευνοϊκότερο πεδίο για τη Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών παραμένουν καθηλωμένα στο 23%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκεντρώνουν 37%, ενώ το 48% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο. Στο σημαντικό για την Ελλάδα ζήτημα της αναμόρφωσης της Ευρωζώνης, ο Σουλτς έχει ταχθεί υπέρ της κατάρτισης ενός ενιαίου προϋπολογισμού για επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το ύψος αυτού.

Η Αγκελα Μέρκελ συμφωνεί στο θέμα αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ποσά θα είναι μικρά. Ο Μακρόν, αντιθέτως, θεωρεί ότι ο κοινός προϋπολογισμός πρέπει να περιλαμβάνει κονδύλια πολλών δισ. ευρώ και υπεύθυνος για τη διαχείρισή του να είναι ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ πιέζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της να μην παραχωρήσει τίποτα ουσιώδες στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αν συγκυβερνήσει με τους φιλελεύθερους δημοκράτες, η πίεση θα ενισχύεται και από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή