Πρόσωπα της Εβδομάδας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Μανιάτης

Υβρίδια και γαλόνια

Πρόσωπα της Εβδομάδας-1

Οσοι και αν είναι οι διαγωνιζόμενοι, το παιχνίδι δεν αλλάζει. Είναι ένα παιχνίδι που από την οπτική γωνία της εξέδρας φαίνεται ότι θα καταλήξει σε αναμέτρηση ανάλογη με αυτή που διεξαγόταν εντός του παλαιού, κραταιού ΠΑΣΟΚ. Αναμέτρηση μεταξύ της αριστερόστροφης πτέρυγας που πιστεύει ότι τα ριζώματα του χώρου βρίσκονται στο ακροατήριο που δελεάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ· και των εκσυγχρονιστών, που δεν λέγονται πια εκσυγχρονιστές, αλλά όλοι τους προσπαθούν να αφαιρέσουν από την Κεντροαριστερά το δεύτερο συνθετικό της. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να απομείνουν στο τέλος μία υποψηφιότητα πούρου ΠΑΣΟΚ και μία εκτός ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Μανιάτης πλασάρεται ως υβριδική λύση. Ταυτόχρονα με τον κομματικό πατριωτισμό του –«εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ»– διαφημίζει και την υπουργική του προϋπηρεσία στην Ενέργεια ως μεταρρυθμιστική. Αν το πρώτο χαρακτηριστικό τον διακρίνει από τα στελέχη που περιπλανήθηκαν εκτός κόμματος, όπως ο Ραγκούσης, το δεύτερο, της υπουργικής του επίδοσης, τον διαφοροποιεί σιωπηρά από τη Γεννηματά, που σταδιοδρόμησε σε πολιτικά ανώδυνα υφυπουργεία. Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζεται ως υποψηφιότητα πρώτου γύρου, που διεκδικεί όχι τα σκήπτρα, αλλά γαλόνια στο μεγάλο Μεταπασόκ της επόμενης ημέρας.

Οσοι κάνουν τέτοιους υπολογισμούς παραδέχονται ότι το μετρικό τους σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μετράει κόμματα. Οχι εκλογικά σώματα που θα γεννηθούν τη μέρα της ψηφοφορίας.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Υβρίδια και γαλόνια

Πρόσωπα της Εβδομάδας-2

Κάθε επιστροφή του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι ναρκοθετημένη με αντίξοους συμβολισμούς. Εκεί είναι θαμμένες οι αυταπάτες του – και δεν είναι θαμμένες βαθιά. Το πρωθυπουργικό γραφείο θα ήταν ένα κέλυφος που θα καλλώπιζε κάπως τον χώρο της ταφής. Ο αντίκτυπος όμως ήταν ανάποδος. Η Νοτοπούλου έγινε δεκτή ως κρούσμα του συνδρόμου Καρανίκα.

Θα ήταν βαρύ να μιλάει κανείς για σύνδρομο. Θα ήταν, αν δεν άκουγε μόλις προχθές τον πρωθυπουργό να προτείνει διορισμούς στο Δημόσιο ως δέλεαρ για την παλιννόστηση των επιστημόνων που μετανάστευσαν μέσα στην κρίση.

Ο αντίκτυπος ήταν πάλι ανάποδος. Τάχα για να τους προσκαλέσει, ο Τσίπρας έλεγε στους νεομετανάστες ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στη χώρα που εγκατέλειψαν, ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να βρουν πραγματικές δουλειές. Ακριβώς επειδή, αντί για δουλειές, η χώρα παρήγε «χωρικά» γραφεία χωρίς αρμοδιότητες.

Θα ήταν όντως βαρύ να μιλάει κανείς για σύνδρομο, αν ο Τσίπρας μπορούσε να χειραφετηθεί από τις ιδέες που τον διαμόρφωσαν. Αν μπορούσε τουλάχιστον να δει ότι στη γενιά του και στις νεότερες δεν είναι όλοι σαν εκείνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή