Πολιτικές αψιμαχίες για το σχέδιο των νέων Πανελλαδικών

Πολιτικές αψιμαχίες για το σχέδιο των νέων Πανελλαδικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται το κλίμα στον χώρο της Παιδείας, όπως δείχνει η χθεσινή αψιμαχία του υπουργού Κ. Γαβρόγλου και της αρμόδιας τομεάρχη της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως, με επίκεντρο το σχέδιο για τη νέα δομή του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ο υπουργός από την άλλη, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εσπευσμένη αναδίπλωσή του για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εξετάσεων του Ιανουαρίου, ενώ το σχέδιο βάλλεται και από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, κάθε δεύτερη μέρα, αλλάζει άποψη. Δεν μπορούμε πλέον να την παρακολουθήσουμε. Πόσο μάλλον να συζητήσουμε μαζί της, με τη σοβαρότητα που το θέμα και οι περιστάσεις απαιτούν. Το γεγονός ότι ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να ενισχύσει το επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Τσίπρα είναι δευτερεύον. Το μείζον είναι ότι παίζει με το μέλλον και τις αγωνίες των μαθητών και των οικογενειών τους». «Θα περίμενα από μια νέα πολιτικό να μην υποκύψει στην παλαιοκομματική συνταγή “κάνω δηλώσεις απλώς για να πω ότι κάνω αντιπολίτευση”. Η δήλωσή της αυτό υπηρετεί. Την ενημέρωσα αναλυτικά κατά τη συνάντησή μας. Τι άλλαξε; Το κομματικό καθήκον μήπως; Σεβαστό. Αλλά γιατί τέτοια επιμονή σε πράγματα χιλιοειπωμένα, και να αποφεύγει να παρουσιάσει τι ακριβώς λέει η Ν.Δ. για το Λύκειο; Μήπως έπειτα από τόσον καιρό δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που μπορούν να προτείνουν;» απάντησε ο κ. Γαβρόγλου.

Ωστόσο, χθες, ο υπουργός απαντώντας στα σχόλια ότι μετά τις αντιδράσεις για την καθιέρωση διπλών εξεταστικών (Ιανουάριο και Ιούνιο) στη Γ΄ Λυκείου, αποφάσισε να μετατρέψει τις εξετάσεις του Ιανουαρίου σε προαιρετικές δήλωσε: «Με κατηγόρησαν ότι τρομοκρατήθηκα και κάνω πίσω. Γιατί να τρομοκρατηθεί κανείς; Μπορεί κάποιος να βγει εντίμως, με το χέρι στην καρδιά, και να πει ότι ένα πράγμα που είναι μπόνους είναι υποχρεωτικό; Θα γελοιοποιηθεί στην κοινωνία. Γίνεται η διαβούλευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ανοιχτά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, σε αυτή θα επιμείνουμε. Τώρα, μπορεί τεχνικά πράγματα να αλλάξουν».

Συναντήσεις

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου είχε συναντήσεις για το θέμα με αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του Ποταμιού. Ο Ν. Σοφιανός (ΚΚΕ) ανέφερε ότι το κόμμα προτείνει «ένα σχολείο γενικών γνώσεων που συνδυάζει την πρακτική με τη θεωρητική παιδεία, που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία κάθε επιστήμης και ταυτόχρονα καλλιεργεί τη φυσική και αισθητική αγωγή που στο σημερινό σχολείο είναι εκτός». Ο κ. Μαυρωτάς (Ποτάμι) δήλωσε ότι χρειάζεται εξαντλητικός διάλογος έτσι ώστε το νέο σύστημα να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία και να έχει ορίζοντα δεκαετίας.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι αποσπασματικές. Το κύριο όμως σημείο που είναι φύσει αδύνατο να παραβλέψει κανείς αφορά τη “μεταφυσική” εμμονή του υπουργείου να υποβαθμίσει τις φυσικές επιστήμες στο σύνολό τους, πολύ δε περισσότερο τη Βιολογία και τη Χημεία, ενάντια σε κάθε επιστημονική και παιδαγωγική επιχειρηματολογία, και διεθνή πρακτική», λέει η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή