Κλειστά κρατάει ο Σόιμπλε τα χαρτιά του για τον ρόλο του μετά τις εκλογές

Κλειστά κρατάει ο Σόιμπλε τα χαρτιά του για τον ρόλο του μετά τις εκλογές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει των γερμανικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τα ποσοστά δημοφιλίας του κ. Σόιμπλε, όπως και της κ. Μέρκελ, παραμένουν πολύ υψηλά ακόμη. Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle αναφέρει ότι, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ARD, ο κ. Σόιμπλε είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός – το ποσοστό που συγκεντρώνει αγγίζει το 64%, ενώ, σύμφωνα με το βαρόμετρο της ZDF, πρώτη σε δημοφιλία είναι η καγκελάριος και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο νυν υπουργός Οικονομικών. Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ποιο υπουργείο θα προτιμούσε να αναλάβει, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν συζητώ τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε προσεκτικά την απόφαση των ψηφοφόρων, εν συνεχεία να χαραχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της νέας κυβέρνησης και στο τέλος θα δούμε ποιος θα κάνει τι», σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Υπάρχουν, όμως, διάφορα εμπόδια που καθιστούν δυσχερή την περαιτέρω παραμονή του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά υπάρχει προβληματισμός για το εκλογικό ποσοστό των Γερμανών συντηρητικών, καθώς και για την πρόθεση της κ. Μέρκελ να αναθέσει στον Σόιμπλε το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι δεν θεωρείται και ιδιαίτερα συνεργάσιμος. Επίσης, ερωτήματα εγείρει και το επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τους πιθανούς εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση ο κυβερνητικός εταίρος που θα ενισχύσει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να μην επιθυμεί τη συμμετοχή του κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα, ωστόσο, με την DW, πιθανός αντικαταστάτης του κ. Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, που έχει μάλιστα κερδίσει την εμπιστοσύνη του νυν υπουργού Οικονομικών. Αν, ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών συνεχισθεί, δεν αποκλείεται το SPD να μη συναινέσει στην παραχώρηση αυτού του σημαντικού πόστου στους συντηρητικούς.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όπως φαίνεται και από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, επιτελεί βασικό ρόλο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, όπως σχολιάζει και η DW, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την οποιαδήποτε πρόθεση να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το υπουργείο Οικονομικών. Οσον αφορά τους υποψηφίους γι’ αυτήν τη θέση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα πιθανότερα ονόματα είναι του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Οπερμαν. Σε περίπτωση, όμως, που το SPD ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς, αντίπαλος της κ. Μέρκελ, προτίθεται να αναλάβει τα ηνία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εντούτοις, αν ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος αναδειχθεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών είναι του αντιπροέδρου του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και του επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσιονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου και νυν τοπικού υπουργού Οικονομίας στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, Φόλκερ Βίσινγκ.

Το FDP ασκεί σκληρή κριτική στην Ελλάδα

Επικριτικός απέναντι στα προγράμματα διάσωσης που έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εμφανίζεται ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) της Γερμανίας. Αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα δώσει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε περίπτωση που το FDP συμμετάσχει ως κυβερνητικός εταίρος. Σημειώνεται ότι το 2009 το FDP συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Αγκελα Μερκελ, ωστόσο έκτοτε παρέμεινε εκτός γερμανικού κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο κ. Λίντνερ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ ενός Grexit, κάτι που η γερμανική κυβέρνηση είχε αποτρέψει για να διατηρηθεί ενιαία η Ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του FDP επιμένει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα, η χώρα ως αντάλλαγμα θα πρέπει να προετοιμάσει την έξοδό της από το ενιαίο νόμισμα, διατηρώντας τη θέση της εντός της Ε.Ε. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν γινόταν “κούρεμα” χρέους, όπως προτείνει το ΔΝΤ, τότε θα έπρεπε να είμαστε ανοιχτοί για να λύσουμε, επιτέλους, το πρόβλημα». Ο κ. Λίντνερ πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δέχεται ένα “κούρεμα” χρέους, τα χρήματα φεύγουν, αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, να εκδώσει νέο νόμισμα το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή