Οι Ισπανοί χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων

Οι Ισπανοί χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν οι ισπανικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ενδέχεται να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να εργαστούν και να εγκατασταθούν στην Ισπανία, παρά τους χαμηλότερους μισθούς. Αλλά τι είναι αυτό που προσελκύει ολοένα περισσότερους Γερμανούς, και όχι μόνον, επιχειρηματίες και εργαζομένους στην Ισπανία; Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών είναι πλουσιοπάροχη. Το 2017 διατέθηκαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο το 2016.

Εντούτοις, ταλαντούχοι νέοι επαγγελματίες δεν απολαμβάνουν πολύ υψηλές αμοιβές στην Ισπανία. Το ετήσιο εισόδημα για έναν απλό προγραμματιστή ανέρχεται στις 30.000 ευρώ μεικτά κατά μέσον όρο, ενώ γενικότερα για τον κλάδο της πληροφορικής το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι γύρω στις 26.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με αυτούς τους μισθούς η Ισπανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκριτικά, στη Γερμανία ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται στις 47.000 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία στις 50.000. Οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν πρόσθετο λόγο για τον οποίο η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη έχουν γίνει φέτος σημαντικά κέντρα για την ίδρυση και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ροδόλφος Καρπιντιέρ, παλιός γνώριμος στον χώρο των ισπανικών επενδύσεων, που τα τελευταία χρόνια επενδύει δυναμικά στον χώρο του Διαδικτύου. Η συμβουλευτική εταιρεία που έχει ιδρύσει, η Digital Assets Deployment, βοηθάει επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά των startup αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα τελευταία χρόνια και οι ευκαιρίες για εξαγορές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, όπως της πλατφόρμας διαδικτυακών αγοραπωλησιών Privalia, η οποία πωλήθηκε προς 500 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος παράγοντας που έδωσε ώθηση στον κλάδο είναι ότι ανέκτησε το κύρος της η ένδειξη «made in Spain». Ετσι, πολλοί Ισπανοί επενδυτές επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν κάποια ισπανική νεοφυή επιχείρηση, ενώ μεγάλοι ισπανικοί όμιλοι, όπως η Telefonica, ή ακόμη και τράπεζες ανοίγουν διαρκώς θυγατρικές. Ενας ακόμη λόγος που λειτούργησε εποικοδομητικά είναι η γενικότερη βελτίωση της εικόνας της ισπανικής οικονομίας. Οπως σημειώνει ο Φρανσίσκο Γκονζάλες από την εταιρεία tienda.com, οι Ισπανοί καταναλώνουν πλέον περισσότερο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανθεί ιδιαίτερα το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Από το 2012, οπότε οι ισπανικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή