Ταχεία αποκατάσταση ζημιών στη Ζάκυνθο εξήγγειλαν υπουργοί

Ταχεία αποκατάσταση ζημιών στη Ζάκυνθο εξήγγειλαν υπουργοί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και την αυστηρή φύλαξη των καμένων δασικών εκτάσεων υποσχέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε προχθές τη Ζάκυνθο. Οι τρεις υπουργοί επιθεώρησαν τις πληγείσες περιοχές και εκτίμησαν ότι το μέγεθος της καταστροφής πιθανότατα οφείλεται σε εμπρησμό. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον (εκτός αρμοδιότητος, αλλά εκλεγόμενο στο νησί) υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, πέταξε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τις καμένες περιοχές με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατόπιν συμμετείχαν σε σύσκεψη με τις τοπικές αστυνομικές και αυτοδιοικητικές αρχές, στην οποία καθορίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε ταχεία καταβολή αποζημιώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ. «Οσοι είχαν κατά νουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις καμένες εκτάσεις ως πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών επιδιώξεων να το βγάλουν από το μυαλό τους», σχολίασε ο κ. Κοντονής, ενώ ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές.

Πάντως το κυβερνητικό κλιμάκιο έδειξε πεπεισμένο ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο ήταν έργο εμπρηστών. «Η αστυνομική παρουσία σε υψηλότατο επίπεδο θα είναι στη Ζάκυνθο συνεχής», ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Τα δε μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνονται είναι μέτρα άμεσης προστασίας των ορεινών και δασικών περιοχών του νησιού. Οποιοι νομίζουν ότι μπορούν να βάζουν ατιμώρητα φωτιές είναι γελασμένοι. Το σενάριο αυτό τελείωσε», ανέφερε ο κ. Κοντονής.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 24 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ενώ στο νησί παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Κοπτερό Ιάσμου Ροδόπης, στους Αμοργιανούς Αμφιλοχίας, στο Μολύκρειο Ναυπακτίας και Αγριοβότανο Ιστιαίας Ευβοίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή