Ενέργεια, κατασκευές και υποδομές, στη γαλλική «λίστα»

Ενέργεια, κατασκευές και υποδομές, στη γαλλική «λίστα»

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα από την αποχώρηση των Credit Agricole, Societe Generale και Carrefour στις αρχές της κρίσης, η Γαλλία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Συνολικά οι αθροιστικές καθαρές εισροές άμεσων επενδύσεων από τη Γαλλία κατά τη δεκαετία 2005-2015, που συνυπολογίζουν δηλαδή και τις αποεπενδύσεις, ανέρχονται στα 8,421 δισ. ευρώ. Είναι οι δεύτερες υψηλότερες παγκοσμίως μετά της Γερμανίας, που ανέρχονται για την ίδια περίοδο στα 12,47 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του Invest In Greece και της ΤτΕ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων ή κοινοπραξίες με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως απασχολούν άμεσα περί τις 30.000 άτομα, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Παρίσι.

Ακόμα περισσότερο, ένας αριθμός γαλλικών ομίλων εμφανίζεται να επιδιώκει πλέον την επανατοποθέτησή του στην Ελλάδα, διαβλέποντας, ίσως, επενδυτικές ευκαιρίες. Ενέργεια, κατασκευές και υποδομές, όπως και τουριστικά ακίνητα, εμφανίζονται στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες της μικρής ομάδας επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμετοχή στον ΟΛΘ

Επιπλέον η επίσκεψη γίνεται με φόντο την επικείμενη εξαγορά του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έναντι τιμήματος 231,9 εκατ. ευρώ από σχήμα στο οποίο συμμετέχει με 33% η ναυτιλιακή CMA-CGM. Η γαλλική εταιρεία διά της θυγατρικής της Terminal Link θα αναλάβει και τη διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ. Παράλληλα με τις άμεσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία εκδηλώνεται και σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε επίπεδο επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Οι πανηγυρισμοί για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale και της κοινοπραξίας της Carrefοur με τον όμιλο «Μαρινόπουλος» μετατράπηκαν σε απογοήτευση, όταν λίγα χρόνια αργότερα οι γαλλικές μητρικές πούλησαν και έφυγαν.

Εκ των πιο επίκαιρων αλλά και σημαντικών γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι η είσοδος της Total στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Total έχει μονογράψει συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο ως επικεφαλής κοινοπραξίας για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας και πριν από λίγους μήνες εκδήλωσε από κοινού με την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρον για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Κορυφαία ενεργειακή κοινοπραξία είναι και αυτή του 2009 του ομίλου «Ηρων» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο –με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 600 MW– με την ENGIE (πρώην GDF Suez).

Εξίσου εμβληματική αλλά παλαιότερη, η είσοδος το 2001 (και παραμονή) της Lafarge στην αγορά τσιμέντου διά της εξαγοράς της ΑΓΕΤ Ηρακλής αλλά και σειράς άλλων μονάδων και επιχειρήσεων.

To 2014, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά –πρώην Βαρυτίνη– πέρασε υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι 700 εκατ. (σε μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μειοψηφίας).

Η Michelin είναι επίσης από τις πιο γνωστές παρούσες γαλλικές πολυεθνικές που δραστηριοποιείται μέσω δικτύου καταστημάτων, ενώ οι γαλλικές Peugeot και Renault κατέχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με άνω των 50 σημείων διανομής και πώλησης. Η Nexans κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974. Παρούσα και η Safran, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ειδικεύεται στην αεροναυτική άμυνα και ασφάλεια, όπως και η DCNS, και βέβαια, εδώ και τρεις δεκαετίες, η Thales. Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχει στη χώρα και η Schneider Electric που διαθέτει εργοστάσιο στα Οινόφυτα.

Μακρύς ο κατάλογος

Στις κατασκευές κυριαρχεί η Vinci που διεκδικεί τώρα και το έργο της γραμμής 4 του μετρό στην Αθήνα, ενώ πάντοτε σε κοινοπραξία με ελληνικούς ομίλους διαχειρίζεται τόσο τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα, Κόρινθο, Πάτρα) και τμήμα του άξονα Μαλιακός-Κλειδί.

Η Geodis Calberson Hellas αποτελεί θυγατρική της Geodis με σημαντική περιουσία στην αγορά μεταφορών και logistics, όπως και η Alstom Transport.

Ο κατάλογος των εν Ελλάδι γαλλικών συμφερόντων είναι μακρύς. Ξεχωρίζει στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων η L΄Oreal Hellas, με μερίδιο αγοράς που εκτιμάται άνω του 30% και 700 εργαζομένους, όπως επίσης και το εργοστάσιο της BIC στην Ανοιξη Αττικής, όπου παράγεται το 70% των ξυριστικών του ομίλου παγκοσμίως.

Επίσης παρούσα με κοινοπρακτικό σχήμα είναι και η Leroy Merlin Ελλάδας, που δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο 2005 στις ιδιοκατασκευές και στη διακόσμηση σπιτιού και κήπου. Οπως και η Danone που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρείες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και τη Numil Hellas Α.Ε. (προϊόντα βρεφικής διατροφής), ενώ η Groupe-Bel που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τη Fromageries Bel Hellas Α.Ε. Εξίσου ηχηρές είναι και οι γαλλικές επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία με παρούσες τη Sanofi-Aventis AEBE, την Pierre Fabre Farmaka Α.Ε. και την BioMérieux SA.

Πολλές είναι και οι γαλλικές ασφαλιστικές. Μεταξύ αυτών η AXA, η Groupam, η CNP Ασφαλιστική και η Credit Agricole Life. Επιπλέον, η εταιρεία Bureau Veritas Greece εξειδικεύεται σε υπηρεσίες πιστοποίησης ποιότητας (νηογνώμονας) και εδρεύει στον Πειραιά.

Στις γαλλικές επιχειρήσεις με επενδύσεις στον τουριστικό τομέα προεξάρχουν η Accor hotels (Novotel Athens και Sofitel Athens Airport) και η γαλλοκινεζική (πλέον) Club Med.

Πολλά γαλλικά εμπορικά σήματα στον καταναλωτικό τομέα διατίθενται στην Ελλάδα από τις ίδιες τις γαλλικές εταιρείες μέσω δικτύων τους και θυγατρικών τους. Μεταξύ αυτών η Baccarat, η Hermès, η SEB και η Parfums Christian Dior Hellas αλλά και brands της LVMH.

Επενδύσεις και εξαγωγές

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 2001, οπότε και ανέρχονταν σε 81,2 εκατ. To 2015 οι ελληνικές επενδύσεις εκεί έφτασαν τα 19,8 εκατ.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία το 2016 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 6,62% φθάνοντας τα 710,7 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Γαλλία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στο 1,94 δισ. Η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών δείχνει ως πρώτα προϊόντα το αργίλιο και τα προϊόντα του, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις πλαστικές ύλες και τα ιχθυηρά και μαλάκια.

Στην πρώτη θέση των ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία βρίσκονται τα φαρμακευτικά προϊόντα και ακολουθούν το νωπό και κατεψυγμένο κρέας, τα προϊόντα αρωματοποιίας, τα αυτοκίνητα και οι λέβητες.

Στον τουρισμό, ο αριθμός των Γάλλων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Παρισίων, ανήλθε σε 1,7 εκατ. (+6,2% σε σύγκριση με το 2015), ενώ νέα ατττύξηση της τάξεως του 7% αναμένεται να σημειωθεί το 2017 σε σύγκριση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή