Τώρα κριτική και στην… αυλή του Μαξίμου

Τώρα κριτική και στην… αυλή του Μαξίμου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ρίζα του προβλήματος είναι στο Μαξίμου. Υπάρχει θέμα με τον συντονισμό. Ο ανασχηματισμός δεν είναι απάντηση». «Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα περισσότερο κοινωνικό προφίλ. Οι επιπτώσεις από τις μνημονιακές πολιτικές παραμένουν σοβαρές και δεν μπορούν να ωραιοποιηθούν στην κοινωνία». «Σε πολλούς τομείς έχουν διαμορφωθεί “τιμάρια”. Υπάρχουν υπουργοί που λειτουργούν ανεξέλεγκτα». «Εχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία. Δεν προβάλλονται επαρκώς τα θετικά και συχνά βρισκόμαστε να ακολουθούμε την ατζέντα που διαμορφώνουν άλλοι».

Μια συζήτηση με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και για τη διαμόρφωση ισχυρών ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό της. Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με ανάλογη κριτική που ασκείτο και παλαιότερα είναι ότι, πλέον, όλο και πιο συχνά αυτή αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του οποίου επιλογές σε πρόσωπα και αποφάσεις αμφισβητούνται.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό προς τούτο είναι το θέμα που έχει προκύψει με τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τις πρόσφατες ανακοινώσεις ακολούθησαν για άλλη μία φορά παλινωδίες. Ωστόσο, η διαρκής ανακίνηση του ζητήματος δεν θεωρείται ευθύνη του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, αλλά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που πίεσε να υπάρχει το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα της ΔΕΘ.

Το άμεσο πρωθυπουργικό περιβάλλον δέχεται πυρά για τις επιλογές που γίνονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται ότι έδωσε μεν μια διαφορετική νότα στην επικοινωνιακή εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ωστόσο η κριτική που ασκείται είναι ότι, καθώς είναι επιφορτισμένος με πολλές αρμοδιότητες, συχνά γίνονται λάθη στην επικοινωνία ή η κυβέρνηση βρίσκεται να ακολουθεί την επικαιρότητα. Από τα πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, τα περισσότερα πυρά δέχεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Συνάδελφοί του στην κυβέρνηση αλλά και κομματικά στελέχη τον υποδεικνύουν ως τον υπ’αριθμόν 1 υπαίτιο για την κακή θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση έναντι του μιντιακού τοπίου. Θεωρούν ότι οι επιλογές του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν κακές, όπως και μια σειρά από συμμαχίες που υπέδειξε και αποδείχθηκαν συγκυριακές και λανθασμένες. Πέραν τούτου, του αποδίδεται προσπάθεια «καπελώματος» της δουλειάς άλλων.

Η γυναικεία τριάδα

Στο οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο απυρόβλητο, καθώς θεωρείται ότι έφερε εις πέρας το πιο δύσκολο έργο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός του, όμως, Γιώργος Χουλιαράκης είναι από τους λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των υπουργών, κυρίως εξαιτίας του διαρκούς ελέγχου στις δαπάνες και των περικοπών που επιβάλλει.

Ως ιδιαίτερα «θερμό» περιγράφεται το κλίμα στο υπουργείο Εργασίας και όχι εξαιτίας των ζεστών σχέσεων στη γυναικεία υπουργική τριάδα εκεί. Η υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου περιγράφεται ως ιδιαίτερα διεκδικητική, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, έναντι των κυριών Ρ. Αντωνοπούλου και Θ. Φωτίου. Μάλιστα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συνύπαρξή τους θεωρείται μια διαρκής άσκηση ισορροπίας, καθώς, πέραν των αρμοδιοτήτων, η υπουργός εμφανίζεται να διεκδικεί διαρκώς και τα εύσημα για όσα θετικά παράγουν στους επιμέρους τομείς καθεμιά από τις δύο αναπληρώτριες.

Ξεχωριστή κατηγορία στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι οι υπουργικές θέσεις που έχουν δοθεί στους ΑΝΕΛ. Οπως σχολιάζεται, από την πλευρά του μικρού κυβερνητικού εταίρου, η άσκηση διακυβέρνησης γίνεται με όρους επιβολής δικών τους στελεχών σε κάθε βαθμίδα και απομάκρυνσης όχι μόνο στελεχών που θεωρείται ότι προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά στην προοπτική αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ, κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει ότι εν πολλοίς η λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη συμπρωτεύουσα υπαγορεύθηκε από τη διαπίστωση ότι, έχοντας τον έλεγχο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, «οι ΑΝΕΛ προσπαθούσαν να αλώσουν όλη την περιοχή». Σχεδόν ανεξέλεγκτη, σε σημείο που προκαλεί ερωτήματα για τη διοίκηση που ασκεί, θεωρείται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία φρόντισε να απομακρύνει σταδιακά ακόμη και από τον ΕΟΤ τα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη.

Ερωτήματα έχουν αρχίσει και διατυπώνονται και για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Από την πλευρά του κόμματος, κυρίως, θεωρείται ότι σε σημαντικό βαθμό έχει λειτουργήσει αυτονομημένος, με βάση τη δική του ατζέντα, προσανατολισμένη στην οικοδόμηση του προσωπικού προφίλ του, ευχέρεια που αρκετοί αποδίδουν στην «ακατανόητη γοητεία που ασκούν διάφοροι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ενθουσιασμό που του προκαλούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή