Ανάκαμψη δολαρίου μετά τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ

Ανάκαμψη δολαρίου μετά τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα νωρίς την Τρίτη υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, με την αγορά να επικεντρώνεται στα θετικά στοιχεία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Ο επίσημος δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας παρουσίασε απρόσμενη άνοδο τον Αύγουστο, περιορίζοντας εν μέρει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ 6,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο 2017 αναθεωρήθηκε ανοδικά (3,0% σε ετησιοποιημένη βάση από 2,6%, προηγούμενη εκτίμηση τον Ιούλιο, και 1,2% το πρώτο τρίμηνο) κυρίως λόγω ανοδικής επανεκτίμησης της καταναλωτικής δαπάνης και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Παράλληλα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζουν να βελτιώνονται, με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργεί τον Αύγουστο 237.000 νέες θέσεις εργασίας – η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.

Επωφελούμενο από τα θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ, το δολάριο ανέκαμψε τις τελευταίες ημέρες με τον δείκτη DXY να ενισχύεται στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή –λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων Αυγούστου για τις θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας– περίπου 1% από τα χαμηλά δυόμισι ετών που κατέγραψε την Τρίτη μετά την είδηση για εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα. Τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ και φημολογία για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της ΕΚΤ να εκφράσει, στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, στις 7 Σεπτεμβρίου, την ανησυχία του διοικητικού συμβουλίου για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό από τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κινήθηκε πτωτικά τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικά, έπειτα από πτώση στο 1,1820 την Πέμπτη, το ευρώ κυμαινόταν λίγο υψηλότερα από 1,1900 δολάριο νωρίς την Παρασκευή, παραμένοντας χαμηλότερα από το 1,2070 που είδαμε την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου 2015. Εντούτοις, με τις πολιτικές ανησυχίες στις ΗΠΑ να παραμένουν στο προσκήνιο, μέρος της αγοράς εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει άμεσα σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Το Κογκρέσο αναμένεται να συζητήσει σειρά σημαντικών νομοθετημάτων τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ αυτών την αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μερικής στάσης πληρωμών. Η καταλυτική ημερομηνία για συμφωνία στο εν λόγω θέμα θεωρείται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η 29η Σεπτεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται το χρονικό περιθώριο να είναι τελικά μικρότερο μετά τις σοβαρές καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας «Χάρβεϊ».

* Τομέας τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή