Αναστασιάδης: Aπαράδεκτες οι δηλώσεις Ακιντζί για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Aπαράδεκτες οι δηλώσεις Ακιντζί για το Κυπριακό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τις όποιες δηλώσεις γίνονται από πλευράς του κ. Akinci και τις προκλήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας.

«Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι που στόχο ή σκοπό έχει την επίρρηψη ευθυνών ότι τάχα δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να οδηγηθούν στα όσα προγραμμάτιζαν από το 1956, το 1963-64 και ολοκληρώθηκαν με δική μας ευθύνη το 1974», σημείωσε.

Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κ. Ακιντζί είναι -το είχα πει στο παρελθόν, θα το επαναλάβω και τώρα: Αν είναι δυνατόν να κατηγορεί εκείνους των οποίων τις περιουσίες κατακρατά, εκείνους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατά, πως θα πρέπει να αποδέχονται την οποιαδήποτε αξίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με μια προνομιακή μεταχείριση που δεν συναντάται πουθενά εις οιονδήποτε σύνταγμα του κόσμου».

Σε ερώτηση εάν βλέπει με οποιονδήποτε τρόπο να ξαναξεκινά η διαδικασία με πιθανή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη να αποτελεί την αφετηρία για επανέναρξη των συνομιλιών ή κατά πόσο η όποια εξέλιξη θα έρθει μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Εμείς ποσώς δεν συνδέουμε τις Προεδρικές με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ήδη έχω καταστήσει γνωστό ότι είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επανέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν τιμηθούν και τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις που ο ίδιος ο ΓΓ αναφέρει στο περίγραμμα των προτάσεων.

Συνεπώς, δεν είναι από εμάς που εναπόκειται, είμαι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και φαίνεται ότι υπάρχει μια απροθυμία από τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας αφού μιλούν εκτός παραμέτρων των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα τα γνωστά περί τάχα ανάγκης να ζήσουμε πλάι-πλάι, κτλ.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει καλή προετοιμασία για να μην επαναλάβουμε συνόδους που αυξάνουν τις προσδοκίες του λαού και λόγω της έλλειψης επαρκούς προετοιμασίας καταρρέουν και καταρρέουν ταυτόχρονα και οι προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόσφατη απαγόρευση τέλεσης λειτουργίας στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται για μια καθ' όλα απαράδεκτη ενέργεια «η οποία θα καταγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και προς τα κράτη της ΕΕ και προς τον ΓΓ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή