Spiegel: «Oχι» Βερολίνου σε τουρκικό αίτημα για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του δικτύου Γκιουλέν

Spiegel: «Oχι» Βερολίνου σε τουρκικό αίτημα για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του δικτύου Γκιουλέν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία μελών του δικτύου του εξόριστου στις ΗΠΑ, κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου περσινού πραξικοπήματος, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών πολιτών από τις τουρκικές αρχές, καθώς και την προαναγγελία από την ίδια άσκησης βέτο από πλευράς Βερολίνου σε μία πιθανή αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία. 

Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, το περιοδικό ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο τον Απρίλιο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν στη Γερμανία, επισυνάπτοντας κατάλογο με 80 ονόματα. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επίσημα το αίτημα στα τέλη Ιουνίου, λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υπάρχει νομική βάση για τη γερμανική εποπτική οικονομική υπηρεσία BaFin να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του, αναφέρει το δημοσίευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης πως ο αριθμός των αιτημάτων έκδοσης που απέστειλε η Τουρκία στη Γερμανία έχει ανέλθει σε 53 από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό για ολόκληρο το 2016.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή