Μικροεντάσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Μικροεντάσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυπικά, μόνο με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε σήμερα το πρωί επί της αρχής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας υπό τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών», όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης περιορίστηκαν να δηλώσουν «επιφύλαξη» για τις ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) που το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς τελική συζήτηση και έγκριση από την Ολομέλεια.

Επί της ουσίας, από τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων προκύπτει ότι ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου θα τύχουν ευρύτερης στήριξης, καθώς θεωρούνται «ευνοϊκές» για σειρά εργαζομένων, και ως εκ τούτου θα ήταν πολιτικά αδόκιμο να καταψηφιστούν. Σχεδόν άπαντες σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα με μη επώδυνες διατάξεις, με επικοινωνιακή στόχευση: την επικείμενη εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εδώ είναι πως αν και, υπό αυτό το πρίσμα, εξ αρχής –από την περασμένη Πέμπτη- ζητήθηκε από τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να δηλώσουν από τώρα αν ενόψει της τρίτης αξιολόγησης θα έρθει άλλο εργασιακό νομοσχέδιο με επώδυνα για τους εργαζομένους μέτρα, απάντηση ως σήμερα το πρωί δεν δόθηκε ούτε από την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, ούτε και από τους Α. Πετρόπουλο και Θεανώ Φωτίου.

«Είναι ένα νομοσχέδιο προπέτασμα καπνού για το άδειο καλάθι του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Κρύβει ωστόσο μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών» σημείωσε μεταξύ άλλων εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι. Βρούτσης για να συμπληρώσει: «Εκ προοιμίου σας λέω ό,τι το επόμενο νομοσχέδιο το εργασιακό για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, θα περιλαμβάνει μέσα το περίφημο 50 + 1, για την αλλαγή της πλειοψηφίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, κάτι το οποίο η Ν.Δ. θα το ψηφίσει, μαζί με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα το ψηφίσουμε.

Επεξεργασία δική μας ήταν, μας εμποδίσατε να το φέρουμε τον Δεκέμβριο του 2014, κάνοντας συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος, εναντίον της αλλαγής του συνδικαλιστικό νόμου, όπου καλούσατε τους συνδικαλιστές και τώρα θα το φέρετε μαζί να το ψηφίσουμε». Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι το νομοσχέδιο είναι εκτός των άλλων «απαράδεκτο» και για το λόγο ότι όπως και άλλα της σημερινής κυβέρνησης, σε ένα σημαντικό αριθμό διατάξεων είναι «ακοστολόγητο», ενώ παράλληλα –προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «προειδοποίησε» ότι δεν θα γίνει ανεκτό στο προσεχές μέλλον να φέρει διορθωτικές των σημερινών ρυθμίσεων αλλαγές η κυβέρνηση, όπως έχει πράξει στο παρελθόν, μετά από οδηγίες των εταίρων, αφήνοντας έτσι εμμέσως να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην είναι συμφωνημένες οι προωθούμενες αλλαγές με τους Θεσμούς.

Η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) ανέφερε σχετικά: «Είναι προπέτασμα καπνού ενόψει αυτών που έρχονται. Έρχεται -κυρία Υπουργέ και μια που είστε εδώ, πείτε μας- στην αξιολόγηση περαιτέρω περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων; Μάλιστα, άκουσα πριν λίγο, ότι θα έχετε συμπαραστάτη τη Νέα Δημοκρατία. Θα φέρετε συνδικαλιστικό νόμο με το 50+1 και θα το αλλάξετε μόνο με ΝΔ; Θα βρείτε απέναντι εμάς, και τους εργαζομένους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) είπε: «Με το νόμο αυτό υλοποιείται η πλήρης αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή, συνεχίζεται το ψαλίδισμα στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, το σφαγείο των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων μέσα από τα ΚΕΠΑ ως προπομπός των προαπαιτουμένων για ριζική αναθεώρηση των αναπηρικών συντάξεων, που έχετε δεσμευτεί ενόψει της τρίτης αξιολόγησης», και ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι) είπε: «Περνάμε τώρα πριν από τη ΔΕΘ τα καλά και τα συμφέροντα πολιτικά, τα φιλεργατικά, τα οποία εν πολλοίς θα ψηφιστούν σίγουρα από την πλειοψηφία, πιστεύω, του Κοινοβουλίου και αφήνουμε για μετά τα δύσκολα θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα, όπως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος».

Εναντι των ενστάσεων αυτών, η υπουργός Εργασίας Εφω Αχτσιόγλου στην κατ’ αρχήν τοποθέτησή της το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το νομοσχέδιο τα λύνει όλα. Δεν θα απαντήσω καν στο επιχείρημα « γιατί το φέρνετε τώρα και δεν το φέρατε χθες και δεν το φέρατε μεθαύριο;». Αν το φέρναμε χθες, θα μου λέγατε ότι προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι από την αξιολόγηση. Αν το έφερνα  αύριο, θα μου λέγατε  ότι προσπαθώ να κρύψω κάτι από την τρίτη αξιολόγηση. Άμα τό ‘φερνα  πριν από ένα μήνα, θα μου λέγατε ότι δεν διαβουλεύτηκα αρκετά με τα εργατικά κέντρα. Επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται με μικροεντάσεις κυρίως για θέματα της πολιτικής συγκυρίας, και ολοκληρώνεται σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων, το μεσημέρι με συνεδρίαση επί των άρθρων και το απόγευμα με την διαδικασία της «β’ ανάγνωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή