Το γράμμα που άφησε ο Ομπάμα στον Τραμπ στο Οβάλ γραφείο

Το γράμμα που άφησε ο Ομπάμα στον Τραμπ στο Οβάλ γραφείο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως υπαγορεύει ένα άτυπο παλιό αμερικανικό έθιμο, ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, άφησε ένα χειρόγραφο στο Οβάλ γραφείο, για να το βρει ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ. Αντίγραφο της επιστολής έφερε στην δημοσιότητα το CNN.

Η επιστολή είχε σχολιαστεί δημοσίως από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την κίνηση Ομπάμπα, χαρακτηρίζοντας την επιστολή «θαυμάσια» χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εύχεται καλή επιτυχία στο νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκατομμύρια άνθρωποι και εμείς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε εσάς.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο τέλος της επιστολής τονίζει πως «η Μισέλ και εγώ είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Συγχαρητήρια για την αξιοσημείωτη προεκλογική σας καμπάνια. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εσάς και όλοι μας, ανεξαρτήτως κόμματος, ελπίζουμε για αυξημένη ευημερία και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Αυτό είναι ένα μοναδικό αξίωμα, χωρίς σαφές πλάνο επιτυχίας, οπότε δεν γνωρίζω αν κάποια συμβουλή από μένα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω λίγες σκέψεις από τα τελευταία 8 χρόνια.

Κατ' αρχάς, είμαστε και οι δύο ευλογημένοι, με διαφορετικούς τρόπους, με πολύ μεγάλη τύχη. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτίσουμε περισσότερες σκάλες επιτυχίας για κάθε παιδί και οικογένεια που είναι πρόθυμη να εργαστεί σκληρά.

Δεύτερον, η αμερικανική ηγεσία είναι πραγματικά απαραίτητη στον κόσμο. Εξαρτάται από εμάς, μέσω δράσης και παραδειγμάτων, να στηρίξουμε τη διεθνή τάξη, που επεκτείνεται σταθερά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και από την οποία εξαρτάται τόσο ο δικός μας πλούτος όσο και η ασφάλειά μας.

Τρίτον, είμαστε περαστικοί από αυτό το γραφείο. Αυτό μας καθιστά θεματοφύλακες των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων -όπως το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ισότητα και οι ελευθερίες των πολιτών- για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν και μάτωσαν. Ανεξάρτητα από τα πάνω και κάτω της πολιτικής ζωής, εναπόκειται σε εμάς να αφήσουμε αυτά τα δημοκρατικά όργανα τουλάχιστον τόσο ισχυρά όσο τα βρήκαμε.

Και τέλος, αφιερώστε χρόνο -μέσα στη βιασύνη των γεγονότων και των ευθυνών- για τους φίλους και την οικογένεια. Θα σας βοηθήσουν εν μέσω των αναπόφευκτων, δύσκολων μονοπατιών.

Η Μισέλ κι εγώ ευχόμαστε σε εσάς και στη Μελάνια τα καλύτερα καθώς ξεκινάτε αυτή την αποστολή. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Καλή τύχη και καλή επιτυχία

Μπαράκ Ομπάμα»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή