ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά στη δροσιά

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ένα ιδρωμένο ποτήρι με παγωμένο, κρυστάλλινο νερό και ένα κουτάλι/περισκόπιο είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση, τότε που αρκούσε μία κουταλιά για να γλυκαθούμε. Τρία υλικά όλα κι όλα έχει η συνταγή: νερό, ζάχαρη και γλυκόζη (αμυλοσίροπο). Συμβράζουν μέχρι να δέσουν και όταν κρυώσουν, αφρατεύουν στο μίξερ. Τα περισσότερα υποβρύχια παρφουμάρονται και με κάποιο άρωμα, φυσικό ή τεχνητό, και κάποια βάφονται με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Δεν πρόκειται για καμιά υψηλή ζαχαροπλαστική εφεύρεση, είναι όμως το επιδόρπιο της αθωότητας, απλοϊκό και δροσιστικό. Με κρύο νερό, παγάκια και δύο κινήσεις έχεις γλυκό. Με τρεις κινήσεις εντυπωσιάζεις: φέτες λεμονιού, φύλλα φρέσκιας μέντας, ροδοπέταλα, κ.λπ.

Κοσμίδη-Γαβρίλη, Χαλβάς Δραπετσώνας
Εκτός από την κλασική βανίλια και τη μαστίχα, έχει κι άλλες γεύσεις, εκ των οποίων πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εκδοχή με μαύρη ζάχαρη. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα καταφέρνουν, εκτός από τον χαλβά, εξίσου καλά και στο υποβρύχιο, που είναι καλοζυμωμένο, λείο και όχι πολύ σφιχτό. Η βανίλια τους έχει σχεδόν γαλατένια γεύση, απαλή, παιδική και τρυφερή, και ωραία μαστιχωτή υφή που δεν κολλάει στα δόντια.

Κατάστημα Κοσμίδη-Γαβρίλη, Αγ. Δημητρίου 7-9, Δραπετσώνα Πειραιά και e-shop: www.e-halvas.gr.


Αφοί Χαΐτογλου
Δοκιμάσαμε το υποβρύχιο με φυσική μαστίχα Χίου από τον Σαλονικιό που ξέρει καλά από χαλβάδες και είναι ολόλευκο, χιονάτο, με πολύ ενδιαφέρουσα ρευστή υφή. Λιώνει ωραία στο στόμα κι έχει το φοβερό άρωμα και τη γευστική ένταση της φυσικής μαστίχας. Μην αφήσετε σταγόνα από το νεράκι όπου κολυμπάει, εκεί είναι όλη η ουσία!

Στα καταστήματα Μασούτης, E-bloko.


Κοράκης-Μαρίνος
Από τη χιώτικη εταιρεία δοκιμάσαμε, τι άλλο, την εκδοχή με γνήσιο μαστιχέλαιο Χίου. Καλοφτιαγμένο, με ζαχαρί χρώμα, αρκετά σφιχτό και πολύ αρωματικό. Δροσιστείτε με το μυρωδάτο ξεδιψαστικό νεράκι κι αν θέλετε, ενισχύστε το με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού.

Στα καταστήματα E-Bloko.


Μανδραγόρας
Στο μπακάλικο του Μανδραγόρα βρήκαμε ένα πεντανόστιμο υποβρύχιο τριαντάφυλλο με τη δική του φίρμα, φασόν από εργαστήριο του Πειραιά. Η σφιχτή μάζα του υποβρυχίου εναλλάσσεται με κομμάτια και σιρόπι τριαντάφυλλου που του χαρίζει θεϊκό άρωμα και γεύση.

Στο κατάστημα Μανδραγόρας.


Οικογένεια Τέσκου
Ικαριώτικα είναι αυτά τα υποβρύχια. Μαστιχωτά και με ωραία, λεία υφή, αρκετά σφιχτά και συμπαγή. Η μαστίχα είναι σούπερ αρωματική και φτιάχνεται με φυσικό έλαιο μαστίχας. Βγάζουν αρκετές γεύσεις, εκ των οποίων μια πολύ ενδιαφέρουσα είναι το black forest, που περιέχει γλυκό κουταλιού βύσσινο και διαλύεται στο νεράκι, που μετατρέπεται σε μια ελαφριά βυσσινάδα.

Στα καταστήματα Κολιός (Αθηνάς 35 Αθήνα, Τ/210-32.41.477), Batavia (Γρυπάρη 138, Καλλιθέα, Τ/210-95.31.014), Καφεκοπτεία Λουμίδη


Αφοί Βομβύλα
Σκληρούτσικη μεν, πολύ αρωματική δε, αφού περιέχει φυσικό μαστιχέλαιο. Καλοφτιαγμένη και η απλή εκδοχή βανίλια, με ελεγχόμενη γλύκα που δεν σε λιγώνει. Η οικογένεια Βομβύλα έχει μεγάλο παρελθόν στα υποβρύχια, αφού τα παράγει από το 1950.

Στα καταστήματα Σκλαβενίτης


Μπαριάμης
Η οικογενειακή ιστορία των Μπαριάμηδων ξεκινάει στο Αγρίνιο το 1930, όπου καταπιάνονται μεταξύ άλλων παραδοσιακών γλυκών και με την παρασκευή υποβρυχίου. Το μαστιχωτό γλυκάκι τους είναι όσο συμπαγές πρέπει, λείο και μυρωδάτο. Δοκιμάστε και την εκδοχή με αιθέριο έλαιο μανταρινιού.

Στα καταστήματα Ianos deli (Σταδίου 24, Αθήνα, T/210 3217917) Παραδοσιακό Μπακάλικο, Culpa Deli (Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.19.900).

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ