«Ναι» σε κυρώσεις κατά Β. Κορέας λένε Τραμπ, Μουν Τζε-ιν και Μέρκελ – Διπλωματική λύση ζητά ο Πούτιν

«Ναι» σε κυρώσεις κατά Β. Κορέας λένε Τραμπ, Μουν Τζε-ιν και Μέρκελ – Διπλωματική λύση ζητά ο Πούτιν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των ΗΠΑ, Ρωσίας και Γερμανίας είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, με αφορμή τη έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Βόρεια Κορέα, ενέργεια η οποία οδήγησε για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόσο οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασαν τις ενέργειες της Πιονγιανγκ, με την κ. Μέρκελ να κάνει μάλιστα λόγο για «προκλητική ενέργεια» από την πλευρά της Β. Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ – την πιο ισχυρή μέχρι τώρα – ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας. Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Διπλωματική λύση ζητά ο Πούτιν

Ως «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή χααρακτηρίσε την τελευταία ενέργεια της Πιονγιάνγκ η Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-ιν, ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί η κρίση είναι μέσω της διπλωματικής οδού.

Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή