Η Σουηδία απελαύνει την γηραιότερη αιτούσα άσυλο στον κόσμο

Η Σουηδία απελαύνει την γηραιότερη αιτούσα άσυλο στον κόσμο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απέλαση της γηραιότερης γυναίκας που έχει ζητήσει άσυλο αποφάσισε η Σουηδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent. Πρόκειται για την τυφλή πρόσφυγα, Bibikhal Uzbek, ηλικίας 106 ετών από το Αφγανιστάν.

Η κ. Uzbek, η οποία πρόκειται να γίνει 107 ετών σε λίγες εβδομάδες διετάχθη να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, όταν η αίτησή της για άσυλο απορρίφθηκε από την σουηδική μεταναστευτική υπηρεσία. Έπειτα από την απόρριψη της αίτησής της για άσυλο, η Αφγανή πρόσφυγας υπέστη εγκεφαλικό και δεν μπορεί πλέον να δει, να μιλήσει ή να περπατήσει.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, είναι φυσικώς αδύνατο να επιβιώσει από το ταξίδι επιστροφής στη χώρα της και έχει επικαλεστεί την παραμονή της στη Σουηδία, ώστε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Η Bibikhal Uzbek ήταν 105 ετών, όταν ο γιος και οι εγγονοί της την μετέφεραν στην πλάτη τους, διασχίζοντας τα βραχώδη μονοπάτια των βουνών από το Kunduz του βορειοανατολικού Αφγανιστάν μέσω του Ιράν και της Τουρκίας με την ελπίδα να βρουν άσυλο στην Ευρώπη το 2015.

Η Υπηρεσία Ασύλου της Σουηδίας δέχτηκε πρόσφατα κριτική για τα τεστ γνώσεων αναφορικά με τη θρησκεία, στα οποία υποβάλλει χριστιανούς, που έχουν αλλαξοπιστήσει και ζητούν άσυλο. Παράλληλα με τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με τη θρησκεία τους, υποβάλλονται επίσης σε τεστ για τις διαφορές ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Προτεσταντική Εκκλησία και στα μέρη από τα οποία αποτελείται η Καινή Διαθήκη.

Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αιτούντων ασύλου, οι οποίοι απέσυραν τις αιτήσεις τους και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι μακροχρόνιες διαδικασίες, οι αυστηροί κανόνες σχετικά με την επανένωση οικογενειών και η δυσκολία στην απόκτηση σίγουρης πρόσληψης σε κάποια εργασία οδήγησαν σε αυτήν την έξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή