Νέα επιστολή στήριξης του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τις ΗΠΑ

Νέα επιστολή στήριξης του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τις ΗΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επιστολή έστειλε η Ενωση Αμερικανικών Στατιστικών (ASA) στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, εκφράζοντας έντονη ενόχληση για τη συνέχιση των δικαστικών περιπετειών του και ζητώντας να σταματήσει κάθε περαιτέρω δίωξή του, να αποζημιωθεί πλήρως για τα δικαστικά του έξοδα, αλλά και να του ζητήσει το ελληνικό κράτος δημοσίως συγγνώμη.

Στο φόντο της χθεσινής συζήτησης του θέματος και πάλι στο EuroWorking Group, η ASA επανήλθε, μετά την επιστολή της του περασμένου Μαρτίου, καθώς οι διώξεις κατά του κ. Γεωργίου συνεχίζονται. Κατά την άποψή της, η συνεχής αναβίωση υποθέσεων εναντίον του είναι προφανώς αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης. Η ASA κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη ακεραιότητας, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν εφάρμοσε πλήρως τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup του Ιουλίου για πληρωμή των δικαστικών εξόδων του κ. Γεωργίου. Η δέσμευση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται, όπως επισημαίνει, στο συμπληρωματικό μνημόνιο, αποτέλεσε έναν από τους όρους για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ρύθμιση που ψηφίστηκε τελικά προβλέπει μερική αποζημίωση και μόνο σε περίπτωση αθώωσής του.

«Οι επαναλαμβανόμενες δίκες», σημειώνουν οι Αμερικανοί στατιστικολόγοι, «υποδεικνύουν ότι κάποιοι στο δικαστικό σύστημα και αλλού δεν είναι πρόθυμοι να δεχθούν την αθώωση του δρα Γεωργίου και δεν είναι σαφές πώς η πρόσφατη νομοθεσία θα επιτρέψει την αποζημίωσή του για τα δικαστικά έξοδα».

Η ASA θυμίζει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές που να αμφισβητούν είτε τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε είτε τις διαδικασίες που ακολούθησε ο κ. Γεωργίου. «Η δίωξη ενός αφοσιωμένου δημοσίου υπαλλήλου επειδή κάνει τη δουλειά του είναι μια βαθύτατα ενοχλητική πράξη», τονίζει. «Επιπλέον, σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες διώξεις “στέλνουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα” στο σημερινό προσωπικό της  EΛΣΤΑΤ, υπονομεύοντας δυνητικά την αξιοπιστία της. «Ο στόχος της στατιστικής υπηρεσίας», τονίζει η ΑSA, «είναι να περιγράψει την πραγματικότητα, όχι να τη δημιουργήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή