ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές

Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου βρέθηκε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας έναντι καλαθιού νομισμάτων που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– το ευρώ, το γιεν και το ελβετικό φράγκο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε «παραδοσιακά»καταφύγια έσπευσαν χθες οι επενδυτές, ενισχύοντας την τιμή του χρυσού, το γιεν, το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, καθώς εντείνεται το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Σε «δυσμένεια», όμως, βρέθηκε το δολάριο, υποχωρώντας κατά 0,3% στο ναδίρ διετίας έναντι καλαθιού νομισμάτων, όπου περιλαμβάνεται το ευρώ, το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Tο ευρώ ενισχύθηκε στα 1,19 δολάρια, ενώ από τις αρχές του έτους έχει παρουσιάσει κέρδη 14% λόγω της αβεβαίοτητας ποτ επικρατεί για την οικονομική πολιτική του προέδρου Τραμπ, σχολιάζουν αναλυτές. «Τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο αισιόδοξα για το δολάριο», σχολίασαν αναλυτές της Societe Generale στο Reuters.

Προχθές, η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου. «Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας είναι πιο εξελιγμένο και επικίνδυνο από ποτέ», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ισπανικών ομολόγων, ενώ η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε 0,72% στα 1.334,06 δολάρια την ουγγιά. Τα ελληνικά ομόλογα διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης, ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό αντανακλάται από τη μικρή αύξηση του spread (διαφορά απόδοσης) χθες ανάμεσα στο 10ετές ελληνικό από το αντίστοιχο γερμανικό στις 520 μονάδες βάσης από τις 518 μ.β. στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Η αντίδραση των αγορών θυμίζει κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν όπου υπήρξε εκτόξευση πυραύλου. Οι επενδυτές πωλούν μετοχές και στρέφονται σε επενδυτικά καταφύγια», σχολιάζει ο Χουσεΐν Σάιγιντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη FXTM.

O γερμανικός δείκτης Dax, ο γαλλικός Cac-40 και ο βρετανικός FTSE-100 έκλεισαν με απώλειες κοντά στο 0,3%. H Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. H επαναλειτουργία ορισμένων διυλιστηρίων στο Τέξας μετά τη βιβλική καταιγίδα «Χάρβεϊ» οδήγησε σε άνοδο την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας τα 47,73 δολάρια το βαρέλι. «Εάν η παραγωγή πετρελαίου αποκατασταθεί στο Τέξας νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν τότε θα υποχωρήσει η τιμή της βενζίνης και θα ενισχυθεί το αργό», δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank. Αντίθετα, η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,66% στα 52,40 δολάρια το βαρέλι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ