Αισιοδοξία για την αποκόλληση του «Patmos»

Αισιοδοξία για την αποκόλληση του «Patmos»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους πως σήμερα Τρίτη μπορεί να καταστεί εφικτή προσωρινή επανάπλευση του Blue Star «Patmos» προκειμένου αυτό να μεταφερθεί σε πιο προστατευόμενο από τον καιρό σημείο, εκφράζουν στην «Κ» κύκλοι της Attica Group. Το ακτοπλοϊκό θα συμπληρώσει σήμερα μία εβδομάδα από την ώρα που προσάραξε τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης σε ξέρα, στην είσοδο του κόλπου όπου βρίσκεται το λιμάνι της Ιου, ευτυχώς χωρίς θύματα και τραυματισμούς.

Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται εργασίες απάντλησης των καυσίμων του «Patmos» από εξειδικευμένο προς τούτο σκάφος, τόσο για προληπτικούς λόγους αποφυγής οιασδήποτε θαλάσσιας ρύπανσης όσο και προκειμένου το πλοίο να ελαφρύνει και να «κάτσει» πιο ψηλά στο νερό. Την όλη επιχείρηση συντονίζει η εταιρεία σε διαβούλευση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που καλύπτουν το πλοίο και με τη χρήση ελληνικών πλωτών μέσων ρυμούλκησης και ναυαγιαίρεσης.

Περιορισμένες επιπτώσεις

Οσον αφορά στις επιπτώσεις που το συμβάν θα μπορούσε να επιφέρει στην οικονομική θέση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Attica Group, η διοίκησή της εκτιμά πως αυτές θα είναι περιορισμένες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό, αυτό οφείλεται τόσο στην επερχόμενη χαμηλή εποχικά περίοδο κίνησης και στη δυνατότητα κάλυψης των δρομολογίων του πλοίου με μεταδρομολογήσεις άλλων πλοίων του ομίλου όσο και στις ασφαλιστικές καλύψεις του πλοίου. Σημειώνεται πως ήδη από το πρώτο 24ωρο μετά το συμβάν τα δρομολόγια του πλοίου εκτελούνται κανονικά από το Blue Star «Naxos». Το Blue Star «Patmos» καλύπτεται για αστική ευθύνη έναντι τρίτων (Protection & Indemnity) και για κινδύνους σκάφους και μηχανής (Hull & Machinery) από έτερο διεθνώς αναγνωρισμένο ασφαλιστικό οίκο.

Σε πλήρη εξέλιξη

Στην περιοχή όπου έχει προσαράξει το 145 μέτρων πλοίο ναυπήγησης του 2012 επιχειρούν από τις πρώτες ώρες τα ρυμουλκά «Apollon», «Christos Xl», «Christos XXII», «Pantokrator», «Dionissio Z» και «Vernicos Oceanos» ενώ την απάντληση των καυσίμων του κάνει το «Aktea OSRV».

Η διαδικασία αποκόλλησης του πλοίου από τα αβαθή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπογραμμίζουν από την εταιρεία. Εφόσον ολοκληρωθεί η προσωρινή επανάπλευση του ακτοπλοϊκού και μεταφερθεί σε παρακείμενο περισσότερο προστατευμένο από τον καιρό και τους κυματισμούς σημείο, θα συνεχιστεί η επιχείρηση σφράγισης των υφάλων του προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του σε ναυπηγείο που θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Το Blue Star «Patmos» προσάραξε σε γνωστή ξέρα στην ανατολική πλευρά της εισόδου του κόλπου του λιμανιού της Ιου, με 205 επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες. Το πλοίο, ναυπήγησης του 2012 από τη νοτιοκορεατική Daewoo, έχει υποστεί εκτεταμένη ζημία από το πλωριό έως και το μεσαίο τμήμα του κατά μήκος των υφάλων του από την πρόσκρουση σε ξέρα, με ταχύτητα που φέρεται να ήταν της τάξης των 16-17 ναυτικών κόμβων ενώ πραγματοποιούσε αριστερή στροφή για να εισέλθει στον κόλπο του λιμανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή