Ευρύτερες συναινέσεις στη Βουλή

Ευρύτερες συναινέσεις στη Βουλή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας υπό τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών», όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης περιορίστηκαν να δηλώσουν «επιφύλαξη» για τις ημέρες (αύριο και Πέμπτη) που το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς τελική συζήτηση και έγκριση από την Ολομέλεια. Επί της ουσίας, από τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων προκύπτει ότι ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου θα τύχουν ευρύτερης στήριξης, καθώς θεωρούνται «ευνοϊκές» για σειρά εργαζομένων και ως εκ τούτου θα ήταν πολιτικά αδόκιμο να καταψηφιστούν. Σχεδόν άπαντες σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα με μη επώδυνες διατάξεις, με επικοινωνιακή στόχευση: την επικείμενη εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η έως τώρα συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, πάντως, ανέδειξε ένα ενδιαφέρον στοιχείο: ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αν και προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, απέφυγε να αναφέρει αν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα έρθει νέο νομοθέτημα προς ψήφιση με αρνητικά για τους εργαζομένους νέα μέτρα.

«Είναι ένα νομοσχέδιο προπέτασμα καπνού για το άδειο καλάθι του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Κρύβει, ωστόσο, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Ι. Βρούτσης. «Είναι προπέτασμα καπνού ενόψει αυτών που έρχονται. Ερχεται –κ. Υπουργέ και μια που είστε εδώ, πείτε μας– στην αξιολόγηση περαιτέρω περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων;» ανέφερε με τη σειρά της η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ). «Περνάμε τώρα πριν από τη ΔΕΘ τα καλά και τα συμφέροντα πολιτικά, τα φιλεργατικά, τα οποία εν πολλοίς θα ψηφιστούν σίγουρα από την πλειοψηφία, πιστεύω, του Κοινοβουλίου και αφήνουμε για μετά τα δύσκολα θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα, όπως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος», είπε από την πλευρά του και ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Εναντι των ενστάσεων αυτών, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στην κατ’ αρχάς τοποθέτησή της το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το νομοσχέδιο τα λύνει όλα. Δεν θα απαντήσω καν στο επιχείρημα “γιατί το φέρνετε τώρα και δεν το φέρατε χθες και δεν το φέρατε μεθαύριο”. Αν το φέρναμε χθες, θα μου λέγατε ότι προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι από την αξιολόγηση. Αν το έφερνα αύριο, θα μου λέγατε ότι προσπαθώ να κρύψω κάτι από την τρίτη αξιολόγηση. Αμα το έφερνα πριν από ένα μήνα, θα μου λέγατε ότι δεν διαβουλεύτηκα αρκετά με τα εργατικά κέντρα. Επομένως, δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό».

Κριτική

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βρούτσης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι αρκετές διαστάσεις του νομοθετήματος είναι ακοστολόγητες, ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της, ενώ παρέμβαση στη συζήτηση μέσω επιστολής του στον πρόεδρο της Βουλής πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΟΚΕ, διαμαρτυρόμενος εντόνως για το γεγονός πως το υπουργείο προώθησε προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χωρίς όπως είχε εκ του νόμου την υποχρέωση να ζητήσει τη θέση της ΟΚΕ επί των διατάξεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή