6 επισκέψιμα οινοποιεία στις Κυκλάδες

6 επισκέψιμα οινοποιεία στις Κυκλάδες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουτίκ χώροι, μικρές παραγωγές, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά με το αποτύπωμα της θάλασσας και του ξηρικού κυκλαδίτικου τερουάρ. Κυρίως όμως φιλόξενοι και άξιοι οινοποιοί, που θα μας υποδεχτούν για να μας μυήσουν στις ιδιαιτερότητες του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα.

Σίκινος – Οινοποιείο Μάναλη

Θα το βρείτε στα βορειοδυτικά της Χώρας της Σικίνου, πλαισιωμένο από τα 22 στρέμματα ιδιόκτητων, οικολογικών αμπελώνων. Λειτουργεί από το 2008 αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά). Παράγει 4 ετικέτες, το Εν Θερμώ από Μαυροτράγανο, Μανδηλαριά και Φωκιανό, το Εν Λευκώ από Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά, το ροζέ από Αηδάνι και Μαυροτράγανο και το Λιοσάτο. Αυτό το τελευταίο είναι ένα έκτακτο επιδόρπιο, λιαστό κρασί, χαρμάνι από διάφορες τοπικές ποικιλίες, παλαιωμένο σε βαρέλι για δύο χρόνια. Απολαύστε τα με ατέλειωτη θαλασσινή θέα στην ατμοσφαιρική βεράντα του οινοποιείου, όπου λειτουργεί και το εστιατόριο Στροφυλιά της οικογένειας Μάναλη.

Οινοποιείο Μάναλη, Χώρα, Σίκινος, Τ/6998-069.583. Επισκέψιμο καθημερινά από τις 18.00 μέχρι αργά το βράδυ.


Πάρος – Οινοποιείο Μωραΐτη

Το πετρόκτιστο οινοποιείο της οικογένειας Μωραΐτη παράγει δύο κρασιά ΠΟΠ Πάρος, ένα λευκό και ένα ερυθρό, και μια ευρύτερη γκάμα εκλεκτών κυκλαδίτικων οίνων. Με σημαία τους την περίφημη Μονεμβασιά, παράγουν κρασί για περισσότερο από έναν αιώνα. Τόσο το αναπαλαιωμένο οινοποιείο με το μουσειακό κομμάτι, που περιλαμβάνει παλαιού τύπου οινοποιητικά μηχανήματα, και η πετρόχτιστη, ατμοσφαιρική κάναβα με τις καμάρες, όσο και οι αμπελώνες τους, φυτεμένοι με Μονεμβασιά, Μανδηλαριά, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και άλλα αμπέλια, είναι επισκέψιμοι. Μοναδική γεύση που δεν πρέπει να χάσετε είναι το γλυκό κρασί τους Malvasia 4 Ετών, ένα μοσχοβολιστό νέκταρ από λιαστή Μονεμβασιά.

Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα, Πάρος, Τ/22840-51.350. Επισκέψιμο καθημερινά 09.00-15.00.


Σέριφος – Οινοποιείο Χρυσολωρά

O Χρήστος Χρυσολωράς έστησε το οινοποιείο του ψηλά για να εποπτεύει την παραλία του Πλατύ Γιαλού, τα νησιά στο βάθος του ορίζοντα και το απέραντο γαλάζιο. Το καλοκαίρι του 2015 έγινε εκεί η πρώτη οινοποίηση, αν και ο έμπειρος αμπελουργός Χρήστος οινοποιούσε έως τότε με παραδοσιακό τρόπο. Οι ιδιόκτητοι, ξηρικοί και πιστοποιημένοι βιολογικά, αμπελώνες του είναι φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες – όπως Σερφιώτικο, Μανδηλαριά, Ψαροσύρικο, κ.ά.– για τη μικρή παραγωγή δύο κρασιών, του λευκού και του ροζέ Ξηρό Χωριό, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στον χώρο γευστικών δοκιμών.

Οινοποιείο Χρυσολωρά, Φλάσκος, Σέριφος, Τ/22810-51.216. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας.


Μήλος – Οινοποιείο Κωνσταντάκη

Πολύ κοντά στα Πολλώνια (ή Απολλώνια) βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη, όπου ο Κώστας Μάλης οινοποιεί 4 κρασιά από ποικιλίες τοπικές, όπως Ασύρτικο, Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο, αλλά και Ροδίτη, Σαββατιανό και Μοσχάτο. Οι αμπελώνες απολαμβάνουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η οινοποίηση γίνεται έως τώρα με τον παραδοσιακό τρόπο, με αυτόχθονες ζύμες σε υπόσκαφες σπηλιές. Είναι μοναδική εμπειρία να απολαύσει κανείς τα κρασιά του στη σκιά κάτω από τα δέντρα της αυλής, συνοδεία ντόπιων τυριών.

Οινοποιείο Κωνσταντάκη, Πολλώνια, Μήλος, Τ/22870-41.125. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης ή απογεύματα 17.30-20.30.


Σαντορίνη – Vassaltis Vineyards

Σύγχρονο, μίνιμαλ και απόλυτα εναρμονισμένο στο ηφαιστειακό θηραϊκό τοπίο είναι το ολοκαίνουργιο οινοποιείο του Γιάννη Βαλαμπούς, χτισμένο μέσα σε ένα αμπελοτόπι όπου απολαμβάνει ατέλειωτη θέα θάλασσα. Κυκλοφόρησαν το 2014 το πρώτο κρασί τους, μια θαυμάσια, τυπική Σαντορίνη, ενώ ο τρύγος του 2015 βραβεύτηκε από το έγκυρο περιοδικό Decanter ως το καλύτερο ελληνικό Ασύρτικο. Όσοι βρεθούν στο οινοποιείο, εκτός από ξενάγηση, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την γκάμα με τα 4 κρασιά τερουάρ μαζί με μικρά τάπας.

Vassaltis Vineyards, Βουρβούλος, Σαντορίνη, Τ/22860-22.211. Επισκέψιμο 11.00-20.00.


Σαντορίνη – Οινοποιείο Βενετσάνου

Συναρπαστική η εικόνα της καλντέρας των Φηρών και της Οίας, με το ηφαίστειο σε πρώτο πλάνο. Το οινοποιείο είναι κυριολεκτικά λαξευμένο στον γκρεμό, χτίστηκε το 1949 από την οικογένεια Βενετσάνου και υπήρξε έτσι το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Το 2015 το οινοποιείο ανακαινίστηκε, πέρασε ξανά στα χέρια της οικογένειας διά του απογόνου της Νίκου Ζώρζου και εκτός από τα κρασιά που παράγει, διαθέτει και μουσειακό εξοπλισμό πολύ ενδιαφέροντα και καλοδιατηρημένο. Η Σαντορίνη του, το Νυχτέρι και η Μανδηλαριά είναι αξιόλογα κρασιά με χαρακτήρα, ενώ σε όσους αρέσουν τα ροζέ αξίζει να δοκιμάσουν το Αναγαλλίς, φυσικά στην πανέμορφη βεράντα, συνοδεύοντάς το με ντόπια μεζεδάκια.

Οινοποιείο Βενετσάνου, Καλντέρα Μεγαλοχωρίου, Σαντορίνη, Τ/22860-21.100. Επισκέψιμο 10.00-20.00.


Εκτός από τα προαναφερθέντα δύο οινοποιεία της Σαντορίνης που είναι καινούργια, υπάρχουν πολλά ακόμα οινοποιεία που αξίζει να επισκεφτείτε για να δοκιμάσετε την γκάμα των κρασιών τους: Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Santo Wines, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Art Space, Κάναβα Ρούσσου, Γαία Οινοποιητική, Οινοποιία Γαβαλά, Μπουτάρη Οινοποιητική, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου. Αξίζει να επισκεφτείτε και το υπερσύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Αργυρού που μετακόμισε φέτος σε ολοκαίνουργιες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή