Αποστάσεις Κομισιόν από τον Πιερ Μοσκοβισί

Αποστάσεις Κομισιόν από τον Πιερ Μοσκοβισί

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακριτικά αυστηρή απάντηση επιφύλαξε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα «είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες», καθώς αποφασίστηκε «κεκλεισμένων των θυρών», όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε πως «σκανδαλώδεις» ήταν οι διαδικασίες που τηρήθηκαν και όχι οι ίδιες οι αποφάσεις, τονίζοντας συγκεκριμένα τις αποφάσεις που λήφθηκαν όσον αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασία. «Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψη της Επιτροπής για τις παραπάνω δηλώσεις του επιτρόπου, είπε πως η Κομισιόν και ο πρόεδρός της έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή για να κατανεμηθεί το βάρος «ισότιμα και δίκαια» στο πρόγραμμα προσαρμογής που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και τόνισε πως ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ενημέρωσαν επανειλημμένως το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το κοινό για το ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης ανέφερε ότι, ακριβώς επειδή η Επιτροπή Γιούνκερ είχε βασικό σκοπό να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντικτύπου του προγράμματος. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή