Υποχώρησε κατά 3% ο τζίρος των καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις

Υποχώρησε κατά 3% ο τζίρος των καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές ήταν οι κερδισμένες των φετινών θερινών εκπτώσεων ή τουλάχιστον αυτές που είχαν τις μικρότερες απώλειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε και φέτος το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) επιβεβαιώνουν δύο ήδη γνωστά στοιχεία: πρώτον, τις μεγαλύτερες αντοχές των αλυσίδων, ειδικά των πολυεθνικών, σε συνθήκες κρίσης και, δεύτερον, την ώθηση που δίνει ο τουρισμός και σε άλλους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεσοσταθμικά, πάντως, ο τζίρος υπολογίζεται ότι υποχώρησε κατά 3% σε σύγκριση με τις περυσινές εκπτώσεις.

Τα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά του ελληνικού λιανεμπορίου είναι πλέον πολύ πιο έντονα και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ επιλέγει να διαχωρίσει τις επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά τις θερινές εκπτώσεις αναλόγως του μεγέθους τους και του αριθμού των μισθωτών που απασχολούν. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση του τζίρου έως 3%. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις με αυτοαπασχόληση που βρίσκονται σε περιφερειακές και συνοικιακές αγορές είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται στις φετινές θερινές εκπτώσεις από 9% έως 15% σε σύγκριση με τις εκπτώσεις του περυσινού καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, λιγότερες πωλήσεις είχε στις φετινές εκπτώσεις το 76% των επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 30.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 30.000 ευρώ ήταν 51%. Το 39% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ 10% είχε αυξημένο τζίρο. Από τις μικρές επιχειρήσεις μόλις το 2% ανέφερε ότι αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι. Το 22% των επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 30.000 ευρώ απάντησε στο πλαίσιο της έρευνας του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ ότι οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τις περυσινές θερινές εκπτώσεις.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και με βάση τον αριθμό απασχολουμένων στις επιχειρήσεις. Το 8% των επιχειρήσεων με μισθωτούς είδε βελτίωση των πωλήσεων φέτος, το 37% εκτιμά ότι αυτές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ το 55% θεωρεί ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν. Από την άλλη, μόλις το 5% των επιχειρήσεων που δεν απασχολεί μισθωτούς θεωρεί ότι αυξήθηκε ο τζίρος τους.

Από την έρευνα προκύπτει εξάλλου ελαφρά διαφοροποίηση σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αν και η πλειονότητα των εμπόρων εξακολουθεί να θεωρεί ότι το επιπλέον κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με το όποιο όφελος, το 43% εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο κατάστημά τους. Τέλος, στις περιοχές όπου πλέον επιτρέπεται τα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, το 70% των εμπόρων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ανοίξει καμία Κυριακή, το 25% ότι θα ανοίξει κάποιες Κυριακές και το 5% ότι θα ανοίξει όλες τις Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή