Κεντροαριστερά: ανοίγει τα χαρτιά του και ο Γ. Παπανδρέου

Κεντροαριστερά: ανοίγει τα χαρτιά του και ο Γ. Παπανδρέου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα βάλει υποψηφιότητα και ο Γιώργος Παπανδρέου για την ηγεσία του νέου φορέα; Το ερώτημα αυτό που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε ως εξωπραγματικό σενάριο στα social media, κυριάρχησε παραδόξως χθες στις συζητήσεις της Κεντροαριστεράς, στον απόηχο μάλιστα της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε για τον Ανδρ. Παπανδρέου λόγω της επιλογής του Αλ. Τσίπρα να γράψει άρθρο στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, το μυστήριο περί τον Γιώργο Παπανδρέου θα λυθεί αύριο. Το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΙΔΗΣΟ συνεδριάζει το μεσημέρι ακριβώς για να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η στάση του στην επικείμενη εκλογή.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά και συνομιλούν τακτικά με τον κ. Παπανδρέου, θέλοντας να αιτιολογήσουν την καθυστέρησή του να λάβει θέση, υποστήριζαν χθες ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιέζεται, εδώ και μέρες, ακόμη και από στενούς του συνεργάτες να διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία του νέου φορέα. «Δεν είναι λίγοι στο ΚΙΔΗΣΟ όσοι θεωρούν ότι είναι χρυσή ευκαιρία να δικαιωθεί κι ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να συνενώσει όλο τον χώρο, από την Κεντροαριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο», εξηγούσαν. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ίδιες πηγές απέκλειαν χθες κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην εν εξελίξει διαδικασία, εκτιμώντας ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα έμπαινε ποτέ –και δεν θα μπει– σε μια εκλογική μάχη στην οποία σχεδόν οι μισοί από τους υποψηφίους υπήρξαν πρώην υπουργοί του.

Ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου άλλο να αποδειχθεί το επίμαχο θέμα. Το αν θα κατεβάσει το ΚΙΔΗΣΟ δικό του υποψήφιο στη μάχη της 5ης Νοεμβρίου ή αν θα στηρίξει επισήμως έναν από τους ήδη γνωστούς διεκδικητές (Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη, Γ. Ραγκούση, Γ. Μανιάτη και επίκειται ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ σήμερα θα φανεί τι θα κάνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος). Το κόμμα φαίνεται να διχάζεται σε αυτό το ζήτημα και έτσι θα έχει ενδιαφέρον ποια θέση θα λάβει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Πόσο μάλλον όταν έχουν γραφεί τις τελευταίες μέρες εντελώς αντιφατικά σενάρια. Από την εκδοχή ότι ο ίδιος από τη στιγμή της επιστροφής του στη ΔΗΣΥ είχε συμφωνήσει με την κ. Γεννηματά να τη στηρίξει στο άνοιγμα του κόμματος, μέχρι ότι θα στηρίξει υπογείως είτε τον Γ. Καμίνη είτε τον Στ. Θεοδωράκη.

Ολα αυτά εννοείται ότι τα παρακολουθούν όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα, τους οποίους ηθελημένα ή μη ένωσε το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας στο όνομα υπεράσπισης της Kεντροαριστεράς. «Λαθρέμπορο ελπίδας», τον αποκάλεσε η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζοντας ύβριν την επιλογή του να γράψει άρθρο για τον Ανδρ. Παπανδρέου, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης επιχειρώντας μια σύγκριση με το ’80 περιέγραψε την περίοδο που ζούμε ως την «αναβίωση του πιο ωμού δημαγωγικού λαϊκισμού».

«Oταν κάποιος προσπαθεί να φέρει την ιστορία στα δικά του μέτρα, συνήθως το αποτέλεσμα είναι τραγικό», σχολίασε και ο Γ. Καμίνης, ενώ ο Γ. Ραγκούσης απευθυνόμενος ευθέως στον πρωθυπουργό έγραψε στο FB ότι «σε αντίθεση με εσάς, κύριε Τσίπρα, ο Ανδρέας δεν έγινε πρωθυπουργός κάνοντας αντιπολίτευση σε μία πτωχευμένη πατρίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή