Εκατό δόσεις και για οφειλές στον δήμο

Εκατό δόσεις και για οφειλές στον δήμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες έσπευσαν χθες στον δήμο Αθηναίων να πληρώσουν με δόσεις… και χωρίς προσαυξήσεις τις οφειλές τους και αναμένεται η προσέλευση να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Το μέτρο της ρύθμισης οφειλών ιδιωτών προς τον δήμο ξεκίνησε να εφαρμόζεται χθες και θα συνεχίσει να ισχύει έως το τέλος Νοεμβρίου. Εκτός από τους πολίτες που θα διευκολυνθούν και ο δήμος αναμένει οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου, καθώς θα εισπράξει τμήμα των οφειλομένων που φτάνουν συνολικά τα 326 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, πάνω από 70 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές για κλήσεις τις οποίες πολλοί συνήθιζαν να αγνοούν, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με μεγάλες προσαυξήσεις που συχνά πολλαπλασιάζουν το οφειλόμενο ποσό, καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή του. Οφειλή ύψους 7.000 ευρώ έφτασε μετά μια 15ετία με τις προσαυξήσεις τις 16.000 ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων που επισημαίνει ότι ειδικά όσον αφορά τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι οφειλές των ιδιωτών να έχουν φτάσει υπέρογκα ποσά.

Ανω των 500 ευρώ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν η οφειλή προς τον δήμο ξεπερνά τα 500 ευρώ, το πρόστιμο βεβαιώνεται στην εφορία οπότε και δεσμεύεται το ΑΦΜ του οφειλέτη. Η διαδικασία είναι πολύ αργή και μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να βεβαιωθεί το πρόστιμο, αλλά αυτό σημαίνει απλώς περισσότερες προσαυξήσεις.

«Η δυνατότητα να διαγράψουμε το σύνολο ή τμήμα των προσαυξήσεων και να γίνεται η καταβολή της οφειλής σε πολλές μηνιαίες δόσεις ήταν μια ρύθμιση που περιμέναμε πάνω από ένα χρόνο», σημειώνει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κ. Εύα Κοντοσταθάκου.Εκτός από τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης, άλλες οφειλές ιδιωτών προς τους δήμους αφορούν σε πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις ή κατάληψη δημόσιου χώρου χωρίς άδεια ή μη καταβολή μισθώματος για χρήση δημόσιου χώρου όπως π.χ. η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Η ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκούς όρους προς τον δήμο Αθηναίων (που φυσικά ισχύει και για άλλους δήμους) εφαρμόζεται μετά σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν από ένα περίπου μήνα (4483/2017 αρ. 52).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για όσους καταβάλλουν άμεσα την οφειλή τους, θα διαγραφεί το σύνολο των επιβαρύνσεων (τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, προσαυξήσεις και πρόστιμα). Στη συνέχεια, το ποσοστό της διαγραφής των επιβαρύνσεων μειώνεται σταδιακά ανάλογα της αύξησης του αριθμού των δόσεων που μπορούν να φτάσουν τις 100, οπότε η συνολική οφειλή μειώνεται στο μισό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή