Ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών αναμένει η ΕΥ

Ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών αναμένει η ΕΥ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ενδείξεις ότι θα συνεχισθεί το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, που χαρακτηρίζει από τις αρχές του έτους την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, δίνει η τελευταία έρευνα της ΕΥ. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 πάνω από 20 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει χέρια, με το συνολικό τίμημα των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της 16ης έκδοσης του Global Capital Finance Barometer της ΕΥ, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 2.300 στελέχη επιχειρήσεων σε 43 χώρες, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δείχνουν, για πρώτη φορά από το 2015, αύξηση του ποσοστού αυτών που εκτιμούν ότι η επιχείρησή τους θα επιδιώξει ενεργά συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο του 2016, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%). Κίνητρα για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, το 32% ανέφερε ως βασικό κίνητρο την απόκτηση τεχνολογίας ή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΥ για την Ελλάδα αυξήθηκε στο 43% από 21% τον Οκτώβριο του 2016 και μόλις 8% τον Απρίλιο του 2016 το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών βελτιώνεται. Μάλιστα, το 60% από 35% τον Οκτώβριο του 2016 υποστηρίζει ότι βελτιώνεται η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών. Βασικός λόγος είναι η θετική αντίληψη που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, με το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση να εκτινάσσεται στο τελευταίο βαρόμετρο της ΕΥ σε 53% από μόλις 6% τον Οκτώβριο του 2016.

Για να συνεχισθούν αυτές οι τάσεις, βεβαίως, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η διατήρηση της τάσης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και βεβαίως, η αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων, διαδικασίες οι οποίες συχνά καθυστερούν είτε με ευθύνη των πιστωτών είτε με ευθύνη της δικαιοσύνης. Οι συζητήσεις για παράδειγμα για την εξαγορά της «Νίκας» από την «Chipita» ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2014, όμως η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μόλις φέτος. Η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» είχε κατατεθεί στο δικαστήριο στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και η απόφαση εκδόθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2017.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας ειδών υπόδησης «Καλογήρου» από τον επιχειρηματία Μισέλ Φάις (μέσω της εταιρείας Vetria). H συμφωνία εξυγίανσης έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί στις 6 Οκτωβρίου 2017. Τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της συμμετοχής που κατέχουν οι τράπεζες στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρεύς» και «Σελόντα», ενώ αργότερα αναμένονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει ο επικεφαλής της «Chipita» και της «Νίκας» για την εξαγορά της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή