Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ενας Βαρβακειόπαις έχει πολλά να θυμηθεί

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με την ωραία συνέντευξη του συνεργάτη σας Νίκου Βατόπουλου από τον παλαιό Βαρβακειόπαιδα Χ. Πετρόπουλο, θέλω, σαν παλαιός και εγώ Βαρβακειόπαις, να διευκρινίσω τα εξής: Το παλαιό κτίριο της Βαρβακείου Σχολής επί της οδού Αθηνάς, δεν κάηκε το 1943, αλλά στα Δεκεμβριανά του 1944.

Ομως, προηγουμένως είχαμε «αποβληθεί» από αυτό, γιατί όταν έγινε, στις 11 Ιανουαρίου του 1944, ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τα αγγλικά αεροπλάνα, ένα πλήθος πρόσφυγες από κατοίκους της περιοχής ήλθε στην Αθήνα και η τότε κατοχική κυβέρνηση έκανε επίταξη στο κτίριο της σχολής και στέγασε στις αίθουσές της 750 άτομα. Και από τότε άρχισε η περιπλάνησή μας.

Αρχικά, μετά την επίταξη, μοιρασθήκαμε στα Δ΄ και Θ΄ Γυμνάσια της οδού Μέτωνος και της πλατείας Κουμουνδούρου, και από το σχολικό έτος 1945/1946 συστεγασθήκαμε στην οδό Κωλέττη με τα τότε Α΄ και Γ΄ Δημοτικά Σχολεία που έκαναν μαθήματα στο κτίριο αυτό, αλλά μόνο για τις απογευματινές ώρες (μετά τις 2.30 το μεσημέρι).

Τέλος, έπειτα από αρκετά χρόνια, μεταφερθήκαμε στην πρώην Γερμανική Σχολή της οδού Αραχώβης και μόλις το 1986 μεταφερθήκαμε στο Ψυχικό στη νέα μας πλέον ιδιόκτητη στέγη.

Γεωργιος Κακεπακης, Βαρβακειόπαις απόφοιτος του ’49

Η Αιδηψός ζητεί το δίκιο της

Κύριε διευθυντά
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», στη στήλη «Σύντομα», απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία αποτελεί θερμή, αλλά και έγκυρη και πλέον αρμόδια υπεράσπιση για την αυτονομία και ανασύσταση του τ. Δήμου Λ. Αιδηψού. Η άποψη, η σκέψη της αποφάσεως είναι σημαντική, ως το πλέον ισχυρό και αφοπλιστικό επιχείρημα, για τον εξής σπουδαίο λόγο. Οι γιατροί της χώρας, ως ρευματολόγοι και άλλων ειδικοτήτων, γνωρίζουν άριστα την ιαματική θετική επίδραση της λουτροθεραπείας επί πλείστων ασθενειών και συνιστούν λουτροθεραπεία σε μεγάλο αριθμό πασχόντων. Ο ιαματικός δε τουρισμός στη χώρα μας άρχισε να συγκροτείται, να προβάλλεται διεθνώς και να αναδεικνύεται ως ιατρική τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας. Ολες οι κυβερνήσεις θεωρούν τον ιαματικό και παραθεριστικό τουρισμό της χώρας μας τη βαριά βιομηχανία μας, η οποία προσφέρει το 20% του ΑΕΠ, αποτελώντας ολυμπιονίκη της οικονομικής ανάταξης της χώρας. Το πρώτο λοιπόν βιομηχανικό, τουριστικό κέντρο της Ελλάδος αποτελεί η Αιδηψός, που διεκδικεί την αυτονομία του δήμου της, ώστε ο αυτόνομος δήμος της ως επιτελικός τουριστικός βιομήχανος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πλάνα αξιοποίησης του ιαματικού πλούτου της. Ευχαριστούμε την «Καθημερινή» για την τακτική φιλοξενία επιστολών μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η επιτροπή αγώνα των Αιδηψιωτών έχει υποβάλει υπομνήματα με ισχυρή νομική-συνταγματική επιχειρηματολογία προς α) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, β) τον πρωθυπουργό και γ) προς τον υπουργό των Εσωτερικών, όπου και εκκρεμεί ραντεβού μας εν όψει της τροποποίησης του «Καλλικράτη» και ανασυστάσεως νέων δήμων. Το να μην έχει η Αιδηψός τον δήμο της και να υπάγεται σε δήμο του λόγγου και του κάμπου, είναι απαξίωση για τη δραστηριότητά του. Αυτή η ναυαρχίδα του παγκόσμιου ιαματικού τουρισμού μοιάζει να έχεις αναθέσει την αρμοδιότητα και την εποπτεία από το υπουργείο Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην αγροφυλακή! Ολόκληρη η Αιδηψός, η επιτροπή αγώνα ευχαριστεί τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την εμπεριστατωμένη υπεράσπισή του, είναι υπεράσπιση υπέρ του δικαίου της, το οποίο ο «Καλλικράτης δίχως περίσκεψη και αιδώ» εξαφάνισε.

Για την Επιτροπή Αγώνα των Αιδηψιωτών
Ο πρόεδρος Γ. Σταραντζης Δικηγόρος
Ο γεν. γραμματέας Σπ. Καραντζης

Αυγό του Κολόμβου και φοροδιαφυγή

Κύριε διευθυντά
Ασφαλώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η φοροδιαφυγή. Ολες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει, είτε γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τους μεγάλους φοροφυγάδες είτε γιατί δεν είναι αποτελεσματικές για τους μικρούς. Το γεγονός είναι αφενός ότι οι Ελληνες δεν έχουν φορολογική συνείδηση, αφετέρου ότι με το υπάρχον σύστημα συμφέρει και τους πωλητές και τους καταναλωτές να μην κόβονται αποδείξεις. Οι μεν πωλητές ωφελούνται από την απόκρυψη εισοδήματος, οι δε καταναλωτές από το όφελος του ΦΠΑ, το οποίο συνήθως τους προσφέρεται ως αντάλλαγμα, και είναι σημαντικό. Με το δεδομένο της ανεπάρκειας των φορολογικών ελέγχων, σε συνδυασμό και με τη διαφθορά των φορολογικών υπαλλήλων, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι διάφορες προτάσεις που ακούγονται κάθε φορά (κλήρωση αποδείξεων, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ.) είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Κατά την άποψή μου, η λύση είναι μόνο μία και είναι τόσο απλή όσο και το αυγό του Κολόμβου: Μέχρι τώρα ευθύνες και συνέπειες για τη φοροδιαφυγή είχαν μόνο οι πωλητές. Η λύση είναι να θεσμοθετηθούν ευθύνες και συνέπειες και για τους αγοραστές, και μάλιστα να είναι άμεσες και σημαντικές. Ετσι, κάθε πολίτης που θα διαπιστώνεται να έχει αγοράσει προϊόν ή να του έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες χωρίς να έχει την αντίστοιχη απόδειξη θα επιβαρύνεται με βαριές συνέπειες.

Για τα προϊόντα θα επιβάλλεται άμεση κατάσχεσή τους υπέρ του κράτους. Εάν ισχυριστεί ότι έχασε την απόδειξη θα οδηγείται στο κατάστημα ή τον πωλητή που το αγόρασε, και εάν αποδειχθεί ότι είχε πράγματι κοπεί απόδειξη δεν θα έχει συνέπειες. Εάν όμως αποδειχθεί ότι δεν είχε κοπεί, θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον πωλητή και θα ισχύει και η κατάσχεση του προϊόντος. Σημειώνω ότι για τα προϊόντα είναι εύκολος ο έλεγχος ακόμα και σε μικροπράγματα και σε λαϊκές αγορές και περίπτερα.  Για την παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., ο έλεγχος είναι ασφαλώς πιο δύσκολος, όμως και εδώ μπορεί να γίνει εάν ελέγχονται όσοι εξέρχονται από τέτοια γραφεία ή εάν ελέγχονται οι τεχνίτες που εξέρχονται από σπίτια και συνήθως είναι εύκολο να εντοπιστούν από τα σύνεργα που κουβαλούν ή τα αυτοκίνητα με τα διακριτικά τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα έχουν και αυτοί συνέπειες από τη μη έκδοση αποδείξεων, θα αποκτήσουν άλλη νοοτροπία και θα έχουν και σοβαρό κίνητρο και αιτιολογία, λόγω φόβου, να ζητούν την έκδοση αποδείξεων.

Ασφαλώς η πρότασή μου θέλει αρκετή επιμέρους επεξεργασία για να θεσμοθετηθεί λεπτομερώς, όμως πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση, γιατί παρά τα λεγόμενα περί φιλότιμου κ.λπ. των Ελλήνων, στις σχέσεις τους με το κράτος, δυστυχώς, μόνο από φόβο καταλαβαίνουν.

Γ. Κουλούρης, Δρ μηχ/γος ηλ/γος ΕΜΠ

Ισα δικαιώματα και στράτευση

Κύριε διευθυντά
Προ ημερών διάβασα στην «Καθημερινή» ότι η Ε.Ε. μάς υποδεικνύει να διαμορφώσουμε τον συνταξιοδοτικό νόμο σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και, συγκεκριμένα, να συνταξιοδοτούνται και οι γυναίκες στην ηλικία των 65 ετών καθότι έχουν βάσει νόμου ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Ορμώμενος από αυτό, σκέπτομαι και καταθέτω τα εξής: Βάσει της φιλοσοφίας των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τόπο μας, μήπως θα πρέπει να στρατεύονται για μικρό χρονικό διάστημα και οι γυναίκες όπως γίνεται και στο Ισραήλ; Οι αμυντικές ανάγκες της χώρας πιστεύω ότι παρουσιάζουν ομοιότητες χωρίς να υπάρχει λόγος επεξήγησης των αιτίων. Η στράτευση των γυναικών θα ωφελήσει πολλαπλές ανάγκες. Θα καλύψει τομείς στο στράτευμα που έχει ελλείψεις σε ορισμένους τομείς κατά τη γενική εκπαίδευση. Αραγε, ποιες αφελείς σκέψεις πρυτανεύουν στα μυαλά των κρατούντων σε βαθμό ώστε να εφησυχάζουμε παρά τα προειδοποιητικά καμπανάκια;

Χαρης Χαραλαμπιδης, Τέως πρόεδρος Συλλόγου Κωνστ/τών

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ