Ο «έρωτας» για την επιχειρηματικότητα

Ο «έρωτας» για την επιχειρηματικότητα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα του πρωθυπουργού να συναντά επιχειρηματίες, να λέει τα συνηθισμένα του καλαμπούρια όχι στο αναμενόμενο κομματικό ακροατήριο αλλά σε startuppers είναι μια αδιαμφισβήτητη αλλαγή σελίδας.

Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αυτά που έπρεπε να πει, μίλησε για «αλληλέγγυα οικονομία», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά, αθάνατα κλισέ της αριστερής ρητορικής και ξορκίζοντας τις «βλαβερές» καπιταλιστικές αξίες του κέρδους και του ανταγωνισμού.

Ομως δεν πρέπει να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος: άλλο η θεολογία, και άλλο η πραγματική ζωή. Και αν η ξαφνική αγάπη του πρωθυπουργού για την επιχειρηματικότητα διαβάζεται ως αμιγώς καιροσκοπική κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα (δυστυχώς, έτσι μονοδιάστατα τη «διάβασε» και η Νέα Δημοκρατία), στην πραγματικότητα έχουμε ένα θαυμάσιο νέο για τη χώρα και τις προοπτικές της.

Αυτό έπρεπε να προτάξει στις ανακοινώσεις της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στον 21ο αιώνα. Αλλά ποιος έχασε το χιούμορ του για να το βρουν τα ελληνικά κόμματα…

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός μετά την κατάρρευση του αντιμνημονιακού αφηγήματος υποχρεώνεται από τις συνθήκες να επενδύσει στο θετικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας που ανακάμπτει. Δεν του έχει μείνει και κάτι άλλο. Τακτικός ελιγμός; Σύμφωνοι. Καιροσκοπισμός; Μπορεί.

Αλλά τι σημασία έχει; Ο κάποτε πολύ θυμωμένος με υποψήφιους επενδυτές Αλέξης Τσίπρας τώρα κάνει αστεία με νέους επιχειρηματίες στο Impact Hub Athens. Πώς αλλάζουν οι καιροί, σωστά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα εδώ, βάζοντας τις γνωστές τρικλοποδιές σε εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις όπως στο Ελληνικό. Οσο εύκολα σήμερα ο πρωθυπουργός συναγελάζεται με επιχειρηματίες, τόσο εύκολα αύριο από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης σε σημαντικές επενδύσεις.

Οχι, δεν ξεμπερδεύουμε τόσο εύκολα με το αντιεπιχειρηματικό μένος της καθ’ ημάς Αριστεράς. Ομως ο Αλέξης Τσίπρας, άθελά του, πιθανότατα, εγγράφει παρακαταθήκες. Οχι τόσο για το δικό του πολιτικό μέλλον αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή