Το Κονκλάβιο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μοσκό»: Αγάπη μόνο…

Προ μηνών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέδειξε το χάσμα Βορρά – Νότου ως γνήσιος Ολλανδός: με τον πιο άτσαλο πολιτικά τρόπο, το μέτρησε σε ποτά και γυναίκες. Αν και Γάλλος, ο Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε εξίσου χονδροειδώς για το δημοκρατικό έλλειμμα στις αποφάσεις που ελήφθησαν για το ελληνικό πρόγραμμα «πίσω από κλειστές πόρτες». Δηλαδή εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν και ο ίδιος ως αρμόδιος επίτροπος, όπως έσπευσε να του θυμίσει «αδειάζοντάς» τον ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι δηλώσεις «Μοσκό» δεν οφείλονται σε lapsus linguae. Σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της εκστρατείας διαδοχής του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Πληροφορούμαι ότι ο Πιερ έχει αναλάβει σοσιαλιστικό ανένδοτο για να προωθήσει τον Μπρινό Λε Μερ στην καρέκλα. Εξ ου και πετάει μόνον αγάπη και λουλούδια στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία και φλερτάρει με ό,τι σοσιαλιστικό (SPD) κινείται, καθώς το πόστο θα έχει σοσιαλιστικό χρώμα (ο Λε Μερ είναι, βέβαια, δεξιός, αλλά η κυβέρνηση Μακρόν είναι υβριδική…).

Φυσικά, ευρωπαϊκό παραμύθι χωρίς Γερμανό (κακό) λύκο δεν υπάρχει. Οι Γερμανοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Μπορεί να βρουν πιο βολικό σοσιαλιστή (ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχει και ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ). Μπορεί και όχι. Η διαπραγμάτευση για την καρέκλα θα συνδεθεί ευθέως με το μεγάλο παιχνίδι για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και τη θέση των παικτών σε αυτό – όπερ σημαίνει ότι αποτελεί ευκαιρία και για τις μικρότερες χώρες.

Προεδρικά δράματα

Την επανάληψη του δράματος που έζησαν με την επίσκεψη Ομπάμα βιώνουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν είναι μόνον οι απίστευτες λεπτομέρειες του προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Είναι και το γνωστό «βάλε και μένα στη λίστα» για το δείπνο που θα γίνει προς τιμήν του Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης που έχει αναγκάσει την Προεδρία να αποφασίσει ότι θα μπουν… όσοι χωρέσουν (δηλαδή μέχρι και 145 άτομα). Πάντως, μετά συζύγων θα εμφανιστούν σίγουρα ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Μακρόν θα φέρει μαζί του περί τους 30 επιχειρηματίες, ενώ στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Προεδρικό θα μετάσχουν σίγουρα ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Κατρούγκαλος. Πονοκέφαλος είναι για αμφότερες πλευρές και η εμφάνιση στην Πνύκα, την οποία μάλλον ο Τσίπρας θέλει περισσότερο από τον Μακρόν.

Εγκαίνια από την αρχή

Δεν πέρασαν καν δύο μήνες από τα σεμνά εγκαίνια που τέλεσε ο Χρ. Σπίρτζης στο τελικό τμήμα της Ιονίας Οδού. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού η αναγωγή της κορδέλας σε φετίχ επιβάλλει στον Αλ. Τσίπρα να το ξαναεγκαινιάσει σήμερα. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι οι διοργανωτές έχουν στήσει μεγαλοπρεπές σκηνικό. Δεν ξέρω αν θα θυμίζει χλιδάτο γάμο ή «Κυριακή στο χωριό», αλλά μετά τα εγκαίνια υπάρχει τραπέζι στο οποίο έχουν προσκληθεί περίπου 300 άτομα. Ελπίζω, τουλάχιστον, να σφάξουν μερικά αρνιά ή έστω αίγες για την περίσταση…

Ουκ ισότης εν τη ειδωλολατρία

«Ο Ανδρέας δικαιώνεται», επιμένει ο Κ. Λαλιώτης και με αφορμή το… inception του Αλ. Τσίπρα με τον Παπανδρέου. Αυτό, παρότι έλεγε σε συνομιλητή μου ότι το άρθρο του πρωθυπουργού είναι ρηχό και «δεν αντέχει στην κριτική». Αναμενόμενο, αφού ο ίδιος έγραψε πρόσφατα το έπος για την κληρονομιά του Ανδρέα, το οποίο πιστεύει ότι όλοι αντιγράφουν (αλλά όχι με επιτυχία). Ουκ ισότης εν τη ειδωλολατρία. Oπως και να ’χει –για να το θέσω κομψά– για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από τα αζήτητα στα περιζήτητα.

Υποψηφιότητες και γλάστρες

Ακόμη μία υποψηφιότητα για τον νέο φορέα (στον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Κεντροαριστεράς – όρος που προκαλεί μεγάλο ερεθισμό σε κάποιους…) ανακοινώνεται οσονούπω: είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα δηλώσει «παρών» την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη. Δεν είναι ότι ο Ανδρουλάκης έχει αμφιβολίες της τελευταίας στιγμής. Απλώς φαντάζομαι ότι μετά το βίντεο με την ανακοίνωση του Σταύρου, επικοινωνιακά είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τις γλάστρες και το κορίτσι με την μπουγάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή