Νέα διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νέα διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε για μία ακόμη φορά πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη του Times Higher Education (THE). Το ΤΗΕ εστιάζει στα σημαντικότερα πανεπιστήμια από τα περισσότερα από 20000 που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Πέρσι το ΠΚ βρισκόταν στην θέση 301-351 από 980 πανεπιστήμια, ενώ φέτος στη θέση 351-400 από 1102. Σε ότι αφορά την αποτίμηση της έρευνας, το Παν. Κρήτης βρέθηκε φέτος στην 144 θέση (έναντι 146 πέρσι) με βάση τον δείκτη των αναφορών στο δημοσιευμένο έργο του επιστημονικού του δυναμικού παρά την αύξηση των συμμετεχόντων πανεπιστημίων από την Ν.Α. Ασία και κυρίως την Κίνα.

Ως προς τους υπόλοιπους δείκτες, όπως αναφέρει η πρυτανεία του ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης το ΠΚ έχει ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης καθώς ο λόγος φοιτητών/διδασκόντων καθορίζεται από αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και ως προς τον αριθμό και την προέλευση των φοιτητών και ως προς τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποχωρούντων καθηγητών. Το ίδιο συμβαίνει ως προς την χρηματοδότηση της έρευνας, όπου τα κονδύλια στα οποία βασίζεται το Παν. Κρήτης προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές πηγές, σε αντίθεση με άλλα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που αντλούν σημαντικούς πόρους από διαθέσιμες εθνικές πηγές. Η Πρυτανεία συγχαίρει θερμά το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές του Παν. Κρήτης για την επιμονή και την προσπάθειά τους σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα αποτελέσματα του Times Higher Education World University Rankings για το ΕΚΠΑ

Στο μεταξύ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπεριλαμβάνεται και αυτό στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το έτος 2017-2018, παραμένοντας σταθερό στη θέση 501-600 και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των επτά ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κατάταξη. Αξιοσημείωτη σε σχέση με πέρυσι είναι η βελτίωση του Ιδρύματος στους δείκτες που αφορούν την ερευνητική απήχηση (ετεροαναφορές), τη διεθνή παρουσία και την προσέλκυση πόρων. 

Η μεθοδολογία της κατάταξης

Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE απαρτίζεται 13 δείκτες, η οποίοι ταξινομούνται σε πέντε κατηγορίες: διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), προσέλκυση πόρων (2,5%).  Ο συγκεκριμένος φορέας που υλοποιεί την αξιολόγηση επέλεξε τα 1.102 Πανεπιστήμια από 1.500 που θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως,  μεταξύ των 20.000 Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας 250.000 είδη βιβλιομετρικών και άλλων δεδομένων, που βασίστηκαν σε 62 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,4 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύεις (μεταξύ των οποίων 250.000 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων) σε διάστημα πέντε ετών.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή