Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει το πρόγραμμα DACA που προστατεύει ανήλικους μετανάστες

Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει το πρόγραμμα DACA που προστατεύει ανήλικους μετανάστες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση Τραμπ προχωρά στην ανάκληση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της διακυβέρνησης Ομπάμα, η οποία προστατεύει περίπου 800.000 μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς. 

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι θα ακύρωνε όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου διατάγματος για τη μη απέλαση μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ, όταν ακόμη ήταν ανήλικοι.

«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωσή του.

Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου αποτελεί την τελευταία ηχηρή απόπειρα του να πλήξει την κληρονομιά της περιόδου Ομπάμα, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση «ξηλώματος» του Obamacare και την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. 

«Βρίσκομαι έδω σήμερα για να σας ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως DACA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ακυρώνεται», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σέσιονς ενώπιον δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα «ανοικτή καταστρατήγηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας», η οποία έγινε μέσω «αντισυνταγματικής χρήσης της εκτελεστικής εξουσίας».  

«Το έθνος πρέπει να θέσει και να επιβάλλει ένα όριο στο πόσους μετανάστες θα δέχεται κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται όλοι δεκτοί», προσέθεσε ο Σέσιονς. 

Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση Ομπάμα, πριν από πέντε χρόνια, προστατεύει κυρίως μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρέχοντας τους δουλειές και άδειες σπουδών.  

Ξεκινώντας από σήμερα, καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, γνωστό και ως «Ονειροπόλοι» (Dreamers) δεν θα εξεταστεί, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός, ενώ όσοι επωφελούνται ακόμη από αυτό, δεν θα επηρεαστούν για ένα διάστημα έξι μηνών, το οποίο θα λήξει στις 5 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, οι επωφελούμενοι των οποίων οι άδειες εργασίας λήγουν πριν από τις 5 Μαρτίου, θα μπορούν να τις ανανεώσουν, εφόσον όμως αιτηθούν αυτής της ανανέωσης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Ακολούθως, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2018, η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στο Κογκρέσο χρόνο για να εξετάσει και να προτείνει μια νομοθετική εναλλακτική λύση που θα αντικαταστήσει τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Προξενική προστασία από το Μεξικό

Η κυβέρνηση του Μεξικό εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» της για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να καταργήσει το δημοφιλές πρόγραμμα DACA.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει προξενική προστασία στους Μεξικανούς πολίτες που επηρεάζονται από την απόφαση της Ουάσινγκτον.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι που γεννήθηκαν στο Μεξικό θα επηρεαστούν πιθανότατα από τη σημερινή απόφαση»,  σημείωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η ανησυχία του Μεξικού για την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουν οι νεαροί «Dreamers», ως αποτέλεσμα του τερματισμού του προγράμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή