Ιταλία: τετράχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από ελονοσία

Ιταλία: τετράχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από ελονοσία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από εγκεφαλική ελονοσία πέθανε ένα τετράχρονο κορίτσι από τη βόρεια Ιταλία, περιοχή στην οποία η ασθένεια δεν αποτελεί κίνδυνο, γεγονός που έχει οδηγήσει τους γιατρούς να θεωρούν την περίπτωση αρκετά περίεργη.

Η Sofia Zago έχασε τη ζωή της στην πόλη Μπρέσια το βράδυ της Κυριακής, αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό το Σάββατο.

Η Sofia βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της στην Bibione, θέρετρο της Αδριατικής που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Βενετία.

Το Τρέντο, όπου το κορίτσι διαγνώστηκε με την ασθένεια, βρίσκεται στην περιοχή Τρεντίνο στους πρόποδες των Άλπεων. Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Dr Claudio Paternoster, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο νοσοκομείο Santa Chiara ανέφερε, «Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια καριέρας μου που συναντώ περιστατικό ελονοσίας στο Τρεντίνο».

Η Ιταλία ανήκει στις χώρες, όπου δεν έχει βρεθεί κουνούπι γένους Anopheles, το οποίο μεταφέρει το παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε 24 ώρες και ευθύνεται για την εγκεφαλική ελονοσία, την πλέον θανατηφόρα μορφή νόσου του αίματος. Ωστόσο, έπειτα από έναν πολύ θερμό Αύγουστο, μερικοί φοβούνται ότι μπορεί να έφτασε στην Ιταλία ή να μεταφέρθηκε μέσω κάποιας πτήσης.

Εικάζεται ότι η ελονοσία μεταδόθηκε στη Sofia όταν εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω παιδικού διαβήτη, από ένα ή δύο παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Τρέντο και είχαν νοσήσει στην Αφρική, παρόλο που δεν βρισκόταν στην ίδια πτέρυγα με αυτά, ούτε είχε δεχθεί μετάγγιση αίματος.

Άλλες χώρες που απειλούνται

Τα επικίνδυνα έντομα συναντώνται σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής, την Αφρική, την Ασία, το Νότιο Ειρηνικό και ορισμένα μέρη της ανατολικής Ευρώπης, όχι όμως στην υπόλοιπη επικράτειά της.

Ως εκ τούτου, τα περιστατικά ελονοσίας περιορίζονται σε τροπικές περιοχές, με τα περιστατικά της Ευρώπης να συγκαταλέγονται στις περιπτώσεις ταξιδιωτών, που επισκέφθηκαν περιοχές που συναντάται ο ιός.

Το τελευταίο περιστατικό στη βόρεια Ιταλία έχει μεν προβληματίσει τους ειδικούς, δεν αποτελεί όμως μοναδική περίπτωση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και έχει καταγράψει μερικά ακόμα στην ΕΕ – δύο στη Γαλλία και τρία στην Ισπανία το 2014 –, για μερικά από τα οποία υπάρχει εξήγηση.

Στη μία περίπτωση, ο ασθενής είχε λάβει ένα νεφρό από δότη με ελονοσία, ενώ στην άλλη περίπτωση νόσησε ένα νεογέννητο μωρό, η μητέρα του οποίου είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Ισημερινή Γουινέα.

Παράλληλα, ένας από τους ασθενείς στην Ισπανία διαγνώσθηκε με το ίδιο στέλεχος του ιού ενός άνθρωπος που είχε νοσήσει έπειτα από ένα ταξίδι και από τον οποίο ζούσε μερικά χιλιόμετρα μακριά, χωρίς όμως να έχει έρθει ποτέ σε επαφή μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή