Με νομικά μέσα απαντά η Μόσχα στο κλείσιμο των διπλωματικών κτιρίων της στις ΗΠΑ

Με νομικά μέσα απαντά η Μόσχα στο κλείσιμο των διπλωματικών κτιρίων της στις ΗΠΑ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θα κινηθεί νομικά έναντι της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφορικά με την τελευταία πράξη του διπλωματικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, το κλείσιμο δηλαδή από την Ουάσιγκτον του ρωσικού Γενικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και δύο άλλων ρωσικών διπλωματικών παραρτημάτων στη Νέα Υόρκη και την αμερικανική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει μήνυση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των αμερικανικών αρχών για παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα περαιτέρω μείωσης του αριθμού του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη Ρωσία, το όποιο έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 60%,  ως απάντηση στην «άξεστη», όπως τη χαρακτήρισε, μεταχείριση που επιφύλαξε η Ουάσιγκτον στη ρωσική διπλωματική αποστολή στην αμερικανική επικράτεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον κατά την σήμερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι η κατάσχεση των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Μόσχας να προσφύγει στα δικαστήρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή