Στον προθάλαμο αποκλεισμού η Εθνική μπάσκετ

Στον προθάλαμο αποκλεισμού η Εθνική μπάσκετ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς πάνω στην ξέρα ενός εκκωφαντικού «ναυαγίου» πλέει η εθνική μπάσκετ, καθώς ύστερα και από τη χθεσινή ήττα από τη Φινλανδία με 77-89 βρίσκεται στον προθάλαμο του αποκλεισμού από το 40ό Ευρωμπάσκετ.

Σήμερα, η ομάδα του Κώστα Μίσσα θα παίξει το τελευταίο χαρτί της απέναντι στη μαχητική Πολωνία (17.30), η οποία χθες ανάγκασε τη Γαλλία να υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να κάμψει την αντίστασή της. Η Εθνική μας πρέπει πλέον να επικρατήσει έστω και με… μισό πόντο των Πολωνών, προκειμένου να περάσει την τελευταία στιγμή στην επόμενη φάση ως 4η και να αντιμετωπίσει την 1η ομάδα του Β΄ ομίλου, δηλαδή μία εκ των Λιθουανίας ή Γερμανίας.

Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, αυτή η εξέλιξη θα φάνταζε ιδανική, καθώς και οι αντίπαλοι είναι βατοί, αλλά και η ελληνική ομάδα θα αποφύγει την πανίσχυρη Ισπανία στη φάση των προημιτελικών.

Δυστυχώς, όμως, η Εθνική δείχνει ότι όχι μόνον δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε τέτοιες ομάδες, αλλά θέτει και υπό αμφιβολία τη σημερινή αναμέτρηση με την Πολωνία, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αυτής.

Χθες, η Εθνική πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι της απέναντι στη γηπεδούχο, παθιασμένη, πειθαρχημένη και μελετημένη Φινλανδία. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα δεν είχε πλάνο, πειθαρχία, συνοχή, αυτοσυγκέντρωση, εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ελληνας προπονητής ξεκίνησε το ματς με τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σλούκα και Καλάθη και την Εθνική να είναι νευρική και άστοχη, την ώρα που οι Φινλανδοί άρχισαν να στήνουν πάρτι και το σκορ να φτάνει στο 3-16 και την α΄ περίοδο να λήγει με 14-23.

Περίπου η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στη β΄ περίοδο, όπου η ελληνική ομάδα παρά τις αλλαγές παικτών και σχημάτων δεν μπόρεσε να βρει εύκολο δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, παρότι μείωσε σε 29-35.

Ομως, κάθε φορά που πλησιάζαμε στο σκορ, πάλι οι Φινλανδοί κατάφερναν να ξεφεύγουν, κυρίως από τη γραμμή των τριών πόντων, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με +12 (33-45).

Το β΄ ημίχρονο βρήκε ξανά «υπνωτισμένη» την ελληνική ομάδα, η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 20 πόντους, με τους Ελληνες διεθνείς να προσπαθούν με ατομικές ενέργειες να βρουν δρόμο προς το καλάθι. Μοιραία, το γ΄ δεκάλεπτο έκλεισε στο -15 (52-67).

Στην δ΄ περίοδο ένα ξέσπασμα 13-2 κατέβασε το σκορ στο 65-69, αλλά τα «παιδικά» λάθη των παικτών και του πάγκου (αντιαθλητικό του Μάντζαρη και τεχνική ποινή) άνοιξαν τη διαφορά για τους Φινλανδούς, οι οποίοι έφτασαν άνετα στο τελικό 89-77.

Αν θα πρέπει να διακρίνουμε κάποιον Ελληνα διεθνή από το χθεσινό «ναυάγιο» αυτός είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέτυχε 17 πόντους, αφήνοντας αιχμές μετά το φινάλε του ματς: «Να παίζουν αυτοί που θέλουν να παίξουν με την ψυχή τους για την εθνική ομάδα».

Η Εθνική είχε 18/32 δίποντα, 8/17 τρίποντα, 17/29 βολές, 25 ριμπάουντ,17 ασίστ, 5 κλεψίματα, αλλά και 11 λάθη, όταν οι Φινλανδοί σούταραν 19/32 δίποντα, 10/28 τρίποντα, 21/23 βολές, πήραν 34 ριμπάουντ, μοίρασαν 17 ασίστ (!), είχαν 4 κλεψίματα και έκαναν 12 λάθη.

Πλέον, το ζητούμενο είναι αρχικά η πρόκριση και, αφού έρθει αυτή, να βρεθούν αγωνιστικές λύσεις, αλλά και η απαιτούμενη πειθαρχία, τόσο εντός όσο και εκτός του παρκέ…

ΕΛΛΑΣ: Καλάθης 2, Μπουρούσης 1, Σλούκας 12 (2), Παππάς 8, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 8 (2), Αγραβάνης 9 (1), Παπαπέτρου 5 (1), Αντετοκούνμπο 17 (2).
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Χαφ 8 (2), Λι 6, Σάλιν 7 (1), Κότι 4, Κόπονεν 24 (3), Νουούτινεν 2, Ράνικο 14 (1), Λίντμπομ 5 (1), Μάρκανεν 17 (1), Μέρφι 2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή