Μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα Ιρμα στην Καραϊβική

Μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα Ιρμα στην Καραϊβική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τυφώνας Ιρμα, μια από τις ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες που έχουν πλήξει ποτέ τον Ατλαντικό, έχει ήδη χτυπήσει την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τις γαλλικές νήσους Άγιο Βαρθολομαίο και Άγιο Μαρτίνο, ενώ αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τα γύρω νησιά της Καραϊβικής, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτείων. 

Τα δύο γαλλικά νησιά τέθηκαν από νωρίς σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης της Ιρμα, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της, ενώ στο νησί Κι Γουέστ της Φλόριντα έχει ήδη διαταχτεί προληπτική εκκένωση. Εντούτοις, χιλιάδες κάτοικοι των δύο γαλλικών νησιών αρνήθηκαν να προσέλθουν σε καταφύγια, προκαλώντας την ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έχουν ήδη σημειωθεί πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές των νησιών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ επίσης έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές σε κτίρια. 

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, τα τέσσερα «πιο σταθερά» κτίρια στον Άγιο Μαρτίνο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ την ίδια στιγμή έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες μεταξύ του Παρισιού και των δύο νησιών. 

«Η Ιρμα είναι ένας τυφώνας με σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», υπογραμμίζει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Σε tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως φαίνεται πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο τυφώνα που έχει σημειωθεί στον Ατλαντικό.

Ο τυφώνας Ιρμα, ο οποίος ανέβηκε χθες στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδο της δημιούργησε ανέμους ταχύτητας 185 μιλίων την ώρα, καθώς προσέγγισε τις Υπήνεμες Νήσους και βρισκόταν 40 μίλια μακριά από την Αντίγκουα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, τόσο στην Αντίγκουα όσο και στη Μπαρμπούντα οι ισχυροί άνεμοι αποκόλλησαν ακόμη και οροφές από σπίτια. 

Στις Μπαχάμες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Χούμπερτ Μίνις, διεξάγεται η «μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία», καθώς κάτοικοι μεταφέρονται από τα νοτιοανατολικά νησιά στην ασφαλέστερη πρωτεύουσα της χώρας, Νασάου. 

Οπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του NHC θα προσεγγίσει τη Φλόριντα το Σάββατο. Κατά το NHC, ο τυφώνας Ίρμα είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Η έλευση του τυφώνα στη Φλόριντα αναμένεται να καταγραφεί μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή