Σχεδόν 3 δισ. δολάρια στο «πλυντήριο» του Αζερμπαϊτζάν

Σχεδόν 3 δισ. δολάρια στο «πλυντήριο» του Αζερμπαϊτζάν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΚΟΥ. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν «μοιράστηκαν» την περίοδο 2012-2014 σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, λομπίστες κ.λπ. ανά την Ευρώπη ή χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν έξοδα πολυτελούς διαβίωσης της ελίτ της χώρας, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα που έφερε στο φως κοινοπραξία Ανατολικοευρωπαίων ερευνητών δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι μαίνεται εις βάρος της εκστρατεία δυσφήμησης, οργανωμένη από τον Τζορτζ Σόρος, τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, καθώς και από την Αρμενία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της κοινοπραξίας OCCRP, που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες Guardian, Le Monde και Berliske, τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο εσθονικό παράρτημα της δανέζικης Danske Bank από τη Διεθνή Τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν. Ως καταθέτης εμφανίζεται μια εταιρεία-μυστήριο, αλλά και το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν και η ρωσική υπηρεσία εξαγωγής οπλικών συστημάτων Rosoboronexport. Με τη βοήθεια τεσσάρων σκιωδών βρετανικών εταιρειών, των οποίων ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται 51χρονος Αζέρος οδηγός που ζει σε φτωχό σπίτι στη συνοικία Γκουουλούκ του Μπακού, τα χρήματα διαμοιράστηκαν ευρέως.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κάποια από τα χρήματα κατέληξαν στις τσέπες μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Εντουαρντ Λίντνερ (1,1 εκατ. δολάρια), ο Ιταλός Χριστιανοδημοκράτης Λούκα Βολοντέ (2 εκατ. δολάρια) και ο Βούλγαρος Κάλιν Μίτρεβ (450.000 δολάρια), μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων. Οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν κάθε σχέση. Πάντως, η ιταλική Δικαιοσύνη ερευνούσε ήδη υπόθεση χρηματισμού του Βολοντέ από το Αζερμπαϊτζάν. Το 2013, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε ψήφισμα που κατέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή