Καθησυχάζει η ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρων

Καθησυχάζει η ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος επιστροφής φόρων που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, σημειώνουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των επιστροφών τον Αύγουστο, όπου τέθηκαν σε ισχύ δύο ευνοϊκά μέτρα που προβλέπουν την άμεση επιστροφή φόρων χωρίς έλεγχο, οι εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρούν ταχύτατα και να αποδίδουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς έλεγχο είχε υπολογιστεί να επιστραφούν περί τα 300 εκατ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ποσό το οποίο ενδεχομένως να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στον ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές έως 10.000 ευρώ αφορούν πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών), το 35% του συνόλου, δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις.

Πάντως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διογκώνονται. Συγκεκριμένα, ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο στο 1,252 δισ., αυξημένες κατά 269 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθούν ακόμα 890 εκατ. που αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών τις οποίες δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμα οι εφορίες. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 2,1 δισ. σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το ποσό των 890 εκατ., παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει γίνει η επεξεργασία τους από τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

• 6.568 επιχειρήσεις αναμένουν την επιστροφή ΦΠΑ που ανέρχεται στο ποσόν των 891 εκατ.

• 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 734,85 εκατ. για πάνω από 90 ημέρες.

• Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται στις 357 ημέρες.

• Υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων για διάστημα πάνω από 4,5 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή