Αγώνας δρόμου για την έκδοση 65.000 νέων συντάξεων

Αγώνας δρόμου για την έκδοση 65.000 νέων συντάξεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερες από 20.000 νέες συντάξεις εκδόθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με τον στόχο για 63.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να θεωρείται ήδη χαμένος.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ επιδίδονται σε πραγματικό αγώνα δρόμου για την έκδοση τουλάχιστον των μισών από τις περίπου 133.000 αιτήσεις και την αποπληρωμή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται από τον ESM.

Μάλιστα, ο στόχος είναι διττός, καθώς τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και το οικονομικό επιτελείο ευρύτερα δεν επιθυμούν να περάσουν στο «δύσκολο» 2018, δαπάνες συντάξεων του 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε, όπως εκτιμούν, να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους. Ηδη, στη Διαύγεια ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των ονομάτων 2.000 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που με μπόνους 250 ευρώ τον μήνα θα στελεχώσουν τα 100 κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί με αντικείμενο την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι των ειδικών κλιμακίων θα πρέπει να απασχολούνται εκτός του νόμιμου ωραρίου τους για την έκδοση συντάξεων, λαμβάνοντας το μπόνους εφόσον επιτύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά κλιμάκιο και υπάλληλο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσονται εκθέσεις προόδου. Η πρώτη, που έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, προφανώς και θα αναθεωρεί τον στόχο, με την ελπίδα ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, που θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου του 2017, να έχει απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων. Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι η έκτακτη επιχορήγηση είναι 860 εκατ. συν επιπλέον 325 εκατ., με τον χρόνο εκκαθάρισης του συνόλου των αιτήσεων να φθάνει πλέον έως τις 30/06/2018.

Συνολικά, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 327.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και εφάπαξ. Οπως μάλιστα επισήμανε στη Βουλή ο πρώην υπουργός, αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας διατηρεί «στο ράφι» 129.000 επικουρικές συντάξεις κόστους 650 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις 21%-40%, καθώς ούτε με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή επιλύεται το πρόβλημα για τον υπολογισμό του τμήματος της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή